Meglepetés: nem nyomja le az árakat a bőséges gabonatermés

Agrárszektor
Az Európai Bizottság ismét felfelé korrigálta az idei gabonatermést - gyakorlatilag a Strategie Grains-szel egybehangzóan - ez normális esetben az árak esését kellett volna hogy hozza. Főként, hogy Oroszországból is olyan hírek érkeznek, ami további nyomást kellene hogy gyakoroljon a piacra. Írásunk az agrarheute.com cikkére épül.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Moszkva újra felfelé korrigálta a várható búzatermést az országban. 90 százalékos betakarítottság alapján úgy számol, hogy idén 78 millió tonna termett az országban. Eközben Európában is újraszámolták a betakarított gabonát, és több lett, mint amit vártak: 145 millió tonna a mostani becslés. Ez az előző szezonhoz képest 13 százalékos plusznak felel meg, ami tulajdonképpen nem csoda a tavalyi mostoha időjárás fényében. Az alábbi ábra jól érzékelteti, hogy 4-5 évente üt be egy olyan aszály, ami megtizedeli a búzatermést.

Több tehát idén a búza, így exportra és takarmányozási célra is több jut belőle. Az európai búzakivitel elérheti a 25,5 millió tonnát a Bizottság számításai szerint, ami már 20 százalékos emelkedés lenne az előző szezonhoz képest. A mostani kínálat több mint kielégítő, és a pozitív hírek általában lefelé mozgatják az árakat. A búza szeptemberben mégis 10 eurót drágult (MATIF). Már 174 eurónál járunk, ami még a szokásosnál is magasabb árszintet jelent (persze a 2018. évivel nem vetekedhet). Mi ennek az oka?

  • Az egyik az USA-ban emelkedő ár, amit tuljadonképpen a kukoricahiány mozgat, hiszen a hiányzó gabonát egy másikkal kell pótolni.
  • A másik a gyenge euró. Ehhez hozzá tehetjük, hogy a forint még annál is gyengébb, ami kiváló értékesítési lehetőséget teremt most a külpiacokon.

Hasonlóan jók a kilátások az árpa piacán is. A Bizottság legfrissebb összesítése szerint az unióban 61,4 millió tonna árpa termett, ami 5,4 millió tonnával szárnyalja túl az előző évi eredményt. Ebből 8,8 millió tonna expotra kerülhet, és 8 milllió tonnát felszív a takarmányipar. Az árpa ára követi a búzáét, Hamburgban már 160 euróra emelkedett.

Kukoricából viszont kisebb lesz a termés, mint tavaly volt, de az alábbi ábra szerint még mindig jó. Az átlagos hozamok 7,53 tonna körülire tehetőek Európában, összesen 66,5 millió tonna tengerire van kilátás, ami csaknem 4 százalékos csökkenés az előző évhez képest. Európa kukoricahiányos terület, így a mostani betakarítás után 17 millió tonnára tehető a közösség importigénye - igaz, ez még mindig sokkal jobb helyzet, mint a tavalyi volt, amikor rekordmennyiséget, 24 millió tonnát kellett behozni. (Az ábrából kitűnik, hogy a tavalyi importcsúcsot nem a kevés kukorica okozta, hanem a többi gabonaféle extrém kicsi kínálata.) Ehhez képest az árak csak szerény mértékben emelkedtek szeptemberben, 163 eurónál járnak, eközben az importkukorica Hamburgban már 170 eurót ér tonnánként. (Ne feledjük, a globális kukoricatermés csökken idén, itt még jöhetnek meglepetések!)

Jön az év vége kihagyhatatlan agrárrendezvénye, a kétnapos siófoki Agrárszektor Konferencia! A december 4-5-i esemény egyedülálló módon foglalja össze és mutatja be az agrárgazdaság legnagyobb érdeklődésre számot tartó, legaktuálisabb témáit. Regisztráljon most!
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 20. 06:02
Pénzcentrum  |  2024. április 20. 06:55