2021. március 9. kedd Franciska, Fanni

Hírek - Piac

Meglepő adat: eddig 40 százalékkal kevesebb műtrágyát vettünk, mint tavaly

A legnagyobb kereslet a mészammon-salétrom iránt mutatkozott, de ebből is 30 százalékkal kevesebebt vásároltunk a tavalyinál. Jól fogyott viszont a talajfertőtlenítő, ami nem meglepő a hatékony csávázószerek palettájának csökkenése tükrében.
 
 

A műtrágyafélék értékesített mennyisége 2019 januárjában közel 10 százalékkal elmaradt az előző hónaphoz képest, 2018 januárjához viszonyítva pedig 40 százalékos volt a volumencsökkenés. A legnagyobb kereslet továbbra is a mészammon-salétrom (MAS) iránt mutatkozott a megfigyelt hónapban, azonban tavaly ilyenkor a forgalom 30 százalékkal magasabb volt.

Ammónium-nitrátból pedig csak a harmada fogyott annak, amit az elmúlt év azonos időszakában tapasztaltak a kereskedők.
Ahogy szűkül a csávázószerek palettája, úgy nő a talajfertőtlenítők és rovarölők forgalma

A többi megfigyelt műtrágyafélék közül a kálium-klorid és a MAP (NP 11:52) iránti kereslet azonban nagyobb volt 2019 januárjában, mint egy évvel korábban. Az értékesítési árak 2018 januárjához képest 4-27 százalékkal növekedtek, a szuperfoszfát kivételével. A növényvédő szerek közül a talajfertőtlenítők iránt volt a legnagyobb a kereslet a tárgyhónapban, a Force 1,5 G-ből idén januárban a tavalyi év január–februári eladott mennyiségnek már a kétszeresét forgalmazták a kereskedők. Az év elején szokásos mérsékelt kereslet volt jellemző a többi megfigyelt növényvédő szernél, egyedül a Vitavax 2000 gombaölő csávázószer esetében volt még figyelemreméltó volumenértékesítés a tárgyhónapban.

Traktorokból 2018 szeptemberéig 15 százalékkal többet vásároltak a vállalkozások, mint egy évvel korábban. Az eladott traktorok 12 százaléka az 50 LE alatti (274 db), 41 százaléka az 50–100 LE (913 db), 21 százaléka 101–140 LE közötti teljesítménykategóriába tartozott (466 db). A 141–190 LE közötti kategória 12 százalékkal (263 db), az ennél nagyobb teljesítményűek 14 százalékkal részesedtek az eladásokból( 311 db). Ebből látható, hogy a legnagyobb számban vásárolt traktorok a könnyű univerzális kategóriába tartoztak.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Portfolio Agrár Klub

  Óriási pénzeső jön a magyar agráriumban - Mi vár a gazdákra 2021-től?

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu