2020. szeptember 27. vasárnap Adalbert

Hírek - Piac

Megugrott a lombtrágyák és biostimulátorok iránti igény

Az Agrárgazdasági Kutató Intézet legfrissebb statisztika jelentése arról tanúskodik, hogy megkedvelték a gazdák a lombtrágyákat, növénykondícionálókat és biológiai készítményeket. Ezek fogytak tavaly a legnagyobb mennyiségben, miközben értékben még mindig a legkisebb szegmenst képviselik a növényvédő szerek piacán.
 
 

A növényvédő szerek felhasznált mennyisége 2017-ben 7,3 százalékkal emelkedett 2016-hoz képest, értékben pedig mintegy 2 százalékos növekedés volt tapasztalható az AKI statisztikai jelentése szerint. Bár júniusban szárazra fordult az időjárás, a gombaölő szerek iránti kereslet nem változott az előző évhez képest, a gazdák rutinszerűen elvégzik a megelőző beavatkozásokat. A rovarokkal azonabn több gondjuk volt, ami az inszekticidek felhasznált mennyiségének 4 százalékos növekedését hozta. Kicsivel (3 százalékkal) kevesebb fogyott a gyomirtó szerekből, míg az egyéb készítményekből 26 százalékos növekedést tapasztaltak a statisztikusok 2016-hoz képest. Úgy tűnik, a lombtrágyák, biostimulátorok, biológiai készítmények és segédanyagok iránti kereslet igencsak megugrott.


Hazánkban 2017-ben 1146-féle engedélyezett növényvédő szer volt forgalomban, amelyből a gyomirtó szerek képviselték a legnagyobb arányt (415 szer). Ezt követi a gombaölő szerek csoportja (327 szer), a rovarölő szerek terméklistája pedig 139 peszticidből állt. Csávázó szerből  48 készítmény közül válaszhattak a megrendelők. Az egyéb szer kategóriába 217 készítmény tartozott, a teljes kínálat csaknem ötöde.

A legnagyobb mennyiségben 2017-ben az egyéb szerekre (lombtrágyákra, növénykondícionálókra, biostimulátorokra, biológiai készítményekre stb.) volt igény, az értékesített mennyiség harmadát ez a kategória tette ki.

Ezt hajszálnyival lemaradva követte az értékesített gyomirtó szer mennyisége (32 százalék), a gombaölő  és rovarölő szerből jóval kevesebb fogyott. A felhasználás mennyiségi arányait az alábbi ábra szemlélteti. A piac meglehetősen koncentrált: a tíz legnagyobb kereskedő az éves forgalom mintegy 80 százalékát fedte le.


A forgalmazott összérték alapján más kép rajzolódik ki az egyes peszticid-csoportokban. Bár lombtrágyákat, biostimulátorokat, biológiai ágenseket nagy mennyiségben vásároltak a gazdák, ezek értékben messze elmaradtak a fajlagosan is legdrágábbnak számító gyomirtók mögött. Az egyéb készítmények kategóriára csak minden tizedik forintjukat költötték a gazdák, és szinte minden második forint a herbicidekre jutott. Egy elmaradt gyomirtás ugyanis sokkal nagyobb terméskiesést okoz, mint amekkora plusz hozamot egy lombtrágyázás eredményez. Másrészt arról is informál az ábra, hogy az állomány kondícionálása olcsó kezelésnek számít, és a vele elérhető 5-10 százalékos hozamnövekedés bőven visszahozza az árát.
.


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.

  Agrárszektor Konferencia 2020

  Most még a legkedvezményesebb áron

  Öngondoskodás 2020

  Befektetés, vagyon, megtakarítás

  Portfolio Private Health Forum 2020

  Koronavírus és a magánegészségügy

  Budapest Economic Forum 2020

  A magyar gazdasági csúcstalálkozó

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu