2020. szeptember 23. szerda Tekla

Hírek - Piac

Megújuló beruházások: egyetlen jelentősebb új projektről sem hallani

A hazai bankok adatszolgáltatása alapján az elmúlt év utolsó negyedében folyósított hiteleken belül 5 százalékra esett az energiaprojektekre felvettek aránya, és 2011 első hónapjaiban sem jobbak az arányok.
 
 

A vizsgált időszakban megfeleződött a beruházásokra felvett összegek nagysága. „A csökkenés egyértelmű, ezt támasztják alá az MKB Bank piaci tapasztalatai, valamint a más pénzintézetekkel – például szindikált hitelek kapcsán – folytatott egyeztetések” – tájékoztatta a Napi Gazdaságot a bank projektfinanszírozási osztályának a vezetője.

Gulyás Olivér főleg a szabályozásbeli bizonytalanságokban látja az okot. Míg tavaly ősszel még több fejlesztő hozott létre céget megújulóenergia-beruházásra, és sok esetben beszerezte az engedélyeket is a 2011 tavaszára tervezett indításhoz, azóta mégis a kivárás mellett döntöttek. Az év végi visszajelzések alapján március–áprilisra jelezték, hogy a fejlesztők döntenek a beruházások újraindításáról. 2010 végén még átadtak egy-két biogáz-létesítményt, ma egyetlen jelentősebb új projektről sem hallani.

A szélerőműprojektek tulajdonosai sincsenek irigylésre méltó helyzetben. Tavaly hiába remélték, hogy már abban az évben új tender lesz a visszavont helyett, s ma sem tudni, mikor lesz kiírás.

Nyitott, a kapcsoltenergia-támogatás folytatása is, s általában véve, hogy milyen lesz az a jogi és szabályozási rendszer, amely megengedi a hosszabb távra tervezést.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.

  Agrárszektor Konferencia 2020

  Most még a legkedvezményesebb áron

  Öngondoskodás 2020

  Befektetés, vagyon, megtakarítás

  Portfolio Private Health Forum 2020

  Koronavírus és a magánegészségügy

  Budapest Economic Forum 2020

  A magyar gazdasági csúcstalálkozó

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu