2020. július 4. szombat Ulrik

Hírek - Piac

Melyik megújuló energia lenne a leghatásosabb?

Magyarországnak van egy Európai Uniós megállapodása, amiről talán még kevesen hallottak, eszerint 2020-ra hazán villamosenergia igényének 13%-át kell megújuló energiaforrások használatával teljesíteni, ehhez elsősorban az kell, hogy csökkentsük a földgáz részesedését.
 
 

Ennek kapcsán született meg a Magyar Tudományos Akadémia kötete, a könyv hasznos információkat és kutatásokat tartalmaz, melyek nagyon hasznosak lehetnek a teljes energiastratégia megalkotásánál – tudósított róla a Gazdasági Rádió Üzletmenet című műsorában.

A szakértők a rádiónak elmondták, hogy rengeteg tévhit terjeng még az emberek között az energia témakörében, ilyen például, hogy Magyarországnak rengeteg geotermikus energia áll rendelkezésére. Ez sajnos így nem egészen pontos. Igaz ugyan, hogy rengeteg termálvizünk van, ami alkalmas a termál fürdők létesítésére, de sajnos villamos áram termelésére ez alkalmatlan, mert ennek olyan forró víznek kellene lennie, ami egyenesen, önerőből jut a felszínre, míg nálunk 5 kilométer mélységekig kell érte lefúrnunk.

A másik ilyen tévképzet, hogy a biomassza alkalmazásával állítanak elő villamos áramot, de az erre nem a legalkalmasabb alapanyag, ezzel szemben hőtermelésre kiváló és nagyon előnyösen alkalmazható családi házak vagy települések ellátására. Mindazonáltal azt a tényezőt sem szabad elfelejteni, hogy a biomassza előállítása minden esetben energia befektetésével történik, ráadásul ha túlzottan erre állnánk rá, akkor az energianövények termesztése a hazai erdőterületek rovására mehetne, mivel a területigény is nőne.

A szélenergia alapanyag előállításába nekünk nem kell energiát fektetnünk, ezért ez nagyon jó dolog, viszont a szélerőművek által termelt villamos áram fogadásához és kezeléséhez még túlzottan merev az elektromos hálózatunk. Az akadémia doktorai abban látják a megoldást, hogy a szélerőművek energiája révén egy magasan fekvő tározóba szivattyúzni vizet, amely csúcsfogyasztás esetén ereszthető le és nyerhető belőle áram.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu