Mennyiért lesz vevőm a napraforgóra, kukoricára?

agrarszektor.hu
Napraforgóból és kukoricából Ukrajnában nagy termést várnak, és ez az, ami igazán lényeges az európai piacon. A mostani hírek alapján hazánkban is lesz bőven árualap. A világ más részeiről sokkal rosszabb hírek érkeznek, mégis úgy tűnik, nincs ok a hiánypszihózisra. Mit tegyünk ilyenkor, mennyiért ígérjük oda a termést?

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A határidős piacok egyik sajátossága, hogy több szállítási határidőre is közölnek árat, és amit ott látni, az időnként mást mutat, mint amit a józan ész alapján várnánk. Olvasom a híreket, és nem hiszek a szememnek: az idei október-decemberi szállításra az ukrán napraforgóolaj ára tonnánként 20 dollárral magasabb, mint a 2020 első negyedévi szállításra. Előveszem a párizsi tőzsde jegyzéseit, és ott is hasonló tendencia van: a repce ára novemberre ugyanannyi, mint februárra, és a májusi jegyzés ennél 2 euróval alacsonyabb. Mit jelent ez? A jelek szerint nemcsak hogy nem térül meg a tárolás és finanszírozás költsége, de

a piac azt várja, hogy a kínálat később a mostaninál is nagyobb lesz, és ez az árak csökkenésének irányába hat.

Egyelőre a jelenség csak az olajosmagvakat érinti. A hazai repcetermésünk gyakorlatilag exportra megy, a napraforgótermés feldolgozása viszont kiemelkedően nagy (és koncentrált), de a termék, mármint a napraforgóolaj, igen jelentős hányada szintén exportra kerül, így a rotterdami piac határozza meg az árát. Hogy miért érdekes ez? Ha elmúlik a hiánypszichózis, és kiderül, hogy mégis van elegendő áru, akkor az előre gondolkodók azonnal lépnek, és egyre lejjebb nyomják az árakat. Ez következhet be itthon is, és nem csak az olajosmagvaknál, de a kukoricánál, sőt a búzánál is.

Láttuk már idén az árpa helyzetének változását. Az elmúlt években megszoktuk, hogy van egy jelentősnek mondható export a betakarítást követően - ez elmaradt az idén. Megszoktuk, hogy aratásból indul a búza exportra, ám most ez is akadozik. Sajnos nem látom a piacon a nagy tolongást az áruért. A kukoricáról meg az a hír járja, nagyon jó lesz a termés. Ez az áru elvben exportot igényel, de könnyen lehet, hogy január-márciusban olcsóbb lesz, mint most. Érdemes ezt is számba venni, nehogy túlspekuláljuk magunkat.


Vagyis ebben a helyzetben egyetlen dolgot tudok tanácsolni: kössük le a termés felét azon az áron, amennyiért már egy kis hasznunk is képződik rajta. Az már most látszik, a korábbi 46.000 forintos tonnánkénti dunántúli vagy a 43.000 forintos alföldi telephelyi árak elmúltak, és az új árszint 2.000-3.000 forinttal lejjebb került. A tőzsdei jegyzésekben benne van még a további 8-10%-os csökkenés lehetősége. Legalábbis addig, amíg úgy tűnik, minden rendben van az idei termés körül.

Bidló Gábor

Budagabona/Prudens Ceres

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03