Mikor nem hulladék többé a hulladék? Végre kiderült

agrarszektor.hu
Az európai ipar és fogyasztók által termelt hulladékot egyre növekvő mértékben dolgozzák fel másodlagos nyersanyaggá vagy új termékké, ahelyett, hogy hulladéklerakókban temetnék el. A múltban azonban nem létezett egyértelmű kritérium arra vonatkozóan, hogy mikor szűnik meg a hulladékból kinyert anyagok hulladékstátusza, vagyis mikortól kezelhetők egyéb termékként vagy nyersanyagként. A hulladékstátusz megszűnéséről szóló első, a mai napon elfogadott rendelet a vas-, acél- és alumíniumtörmelékre vonatkozóan határoz meg ilyen feltételeket. A rendelet célja az európai újrafeldolgozási piacok ösztönzése.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Janez Potoènik környezetvédelmi biztos így nyilatkozott: "Itt az ideje, hogy értékes erőforrásként tekintsünk a hulladékra - az anyagáramokra vonatkozóan a mai napon elfogadott hulladékstátusz-megszűnési kritériumok pedig valóban erőteljes lökést adnak majd az újrafeldolgozó iparnak és szolgáltatásoknak. Ez a rendelet újabb fontos lépés Európa erőforrás-hatékony gazdasággá és újrahasznosító társadalommá válásának útján."
A hulladékstátusz megszűnésére vonatkozó szabályok egyik fontos célja az uniós újrafeldolgozási piacok ösztönzése. Ezek a szabályok biztonságos és tiszta nyersanyagokat vonnak ki a hulladékokról szóló jogszabályok hatálya alól, továbbá hozzájárulnak az európai ipar nyersanyagellátásához.

A mai napon elfogadott rendelet azt jelenti, hogy a tiszta és biztonságos fémtörmeléket nem kell hulladékként besorolni, feltéve, hogy elvégeztek minden olyan kezelést (például darabolás, zúzás, tisztítás, szennyeződésmentesítés), amely szükséges ahhoz, hogy a fémtörmeléket acélművekben és öntödékben a szándékolt végcélra fel lehessen használni. Az elöregedett autókat például szét kell szerelni, a folyadékokat és veszélyes anyagokat eltávolítani, majd a fémrészeket kezelni kell ahhoz, hogy olyan fémtörmeléket kapjunk, amely megfelel a hulladékstátusz megszűnésére vonatkozó kritériumoknak.

A hulladékról szóló új keretirányelv célja, hogy az újrahasznosítás sokkal magasabb szintjét érjük el, és minimalizáljuk a természeti erőforrások további kitermelését. A hosszú távú cél az, hogy Európa újrahasznosító társadalommá váljon, amely elkerüli a hulladéktermelést, az elkerülhetetlen hulladékot pedig amikor csak lehet, erőforrásként hasznosítja.

A hulladéklerakók használatát, ami a tagállamok többségében még mindig a települési hulladék ártalmatlanításának legelterjedtebb módja, csak végső lehetőségként szabad figyelembe venni.

A rendelet kihirdetését követően hatályba lép és hat hónapos átmeneti időszak után minden tagállamban közvetlenül alkalmazandó lesz. A Bizottság jelenleg további, az uniós újrafeldolgozási piacok szempontjából különösen fontos anyagáramokra, például a rézre, a papírra, az üvegre és a komposztra vonatkozó kritériumokon dolgozik.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 25. 11:13