Mit kíván a magyar energiahatékonyság?

agrarszektor.hu
12 pontban foglalták össze vezető hazai vállalatok az energiahatékonysági beruházások fellendítéséhez szükséges legfontosabb intézkedéseket. A Magyar Energiahatékonysági Intézet Kft. (MEHI) által koordinált kezdeményezés célja, hogy konkrét és rövidtávon megvalósítható javaslatokat tegyen le a Kormány asztalára.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A javasolt intézkedések megteremtenék az energiahatékonysági beruházások fellendülésének pénzügyi és szakmai hátterét. Ha ezek a beruházások megindulnak, új munkahelyek jönnek létre, csökken a rezsi, illetve az ország energiafüggősége. A "12 javaslat a hazai gazdasági növekedés beindítására az energiahatékonysági beruházások ösztönzésével" című javaslat-csomag a napokban került átadásra a Kormány képviselőjének. A kérdőíves felmérések, részletes szakmai elemzések és vállalati egyeztetések nyomán kialakított 12 pontba szedett javaslat három területre fókuszál, a beruházások finanszírozására, az épületenergetikai beruházásokra vonatkozó jogszabályokra és a zöld közbeszerzésre. A 12 pont legfontosabb elemei:

  • a szén-dioxid kvóták árveréséből származó évi 30 Md forintból (az ún.
  • karbonforintokból) támogassák a lakossági felújításokat;
  • a vissza nem térítendő támogatások mellé biztosítsanak kedvezményes
  • hiteleket;
  • erősítsék meg az energiahatékonysági tanúsítványok rendszerét;
  • emeljék az energiahatékonysági beruházások követelmény-szintjét;
  • a közbeszerzésekben adjanak előnyt az energiahatékony termékeknek.

Dr. Bart István, a MEHI igazgatója szerint "ezekkel a javaslatokkal már 2013-ban sok tízezer embernek lehet munkát adni, és legalább ennyi háztartás rezsiköltségei is csökkenthetők. A beruházások állami támogatása megoldható, hiszen a 2013-tól érkező karbonforintok felét kötelező ilyen célokra költeni. A kormány stratégiai prioritása az energiahatékonyság, a javaslatok aláírói azért fogtak össze, hogy ez a mindennapokban is mielőbb megvalósuljon."

A javaslatokhoz csatlakozott az Amerikai-Magyar Kereskedelmi Kamara (AmCham) mellett az Austrotherm, a Danfoss, a Honeywell, az FHB Bank, a Knauf Insulation, a Rehau, a Rockwool, a VELUX, a Weishaupt illetve a XELLA is. Az aláírók szerint közös érdek, hogy minél többet fektessünk energiahatékonyságba, hiszen ezzel nemcsak környezetünket védjük, illetve az ország energiafüggőségét csökkentjük, hanem a gazdasági aktivitást is ösztönözzük és több tízezernyi munkahelyet is létrehozunk.

A részletes javaslatok elérhetők itt: www.mehi.hu

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 25. 11:13