Most dől el, hogy beáldozza-e Európa a mezőgazdaságot az autóiparért

agrarszektor.hu
Amerika nem ír alá olyan kereskedelmi egyezményt Európával, amelynek nem része az agrárgazdaság - figyelmeztetett az amerikai nagykövet, Gordon Sondland a brüsszeli Európai Üzleti Csúcstalálkozón, kedden. Az uniós tagállamok többsége támogatta, hogy az EU kezdjen tárgyalást az áprilisban kivetett ipari vámok lebontásáról az USA-val. A felhatalmazásban nem szerepelnek mezőgazdasági termékek. Donald Trump kormányzata azonban továbbra is arra törekszik, hogy az agrárium is része legyen a megállapodásnak - adta hírül az euractiv.com.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Franciaország ellenezte az Egyesült Államokkal folytatott kereskedelmi tárgyalások újranyitását, mert attól tart, hogy ezzel újjáélednek a transzatlanti kereskedelmi és beruházási partnerségről (TTIP) szóló viták. A TTIP- tárgyalások egyik kulcsfontosságú pontja volt a mezőgazdasági termékek sorsa, beleértve a földrajzi eredetjelzések védelmét - végül éppen az agrárium érdekei miatt hiúsult meg az egyezség. A franciák szemében az is szálka, hogy Donald Trump úgy döntött, kilép az éghajlatváltozás megfékezését célzó párizsi klímaegyezményből.


"Akárhogy is romantizáljhák a kisméretű francia gazdaságokat, nekünk is vannak romantikus kis farmjaink Iowa-ban" - jegyezte meg a csúcstalálkozón Gordon Sondland nagykövet, majd hozzátette:

Nem hiszem, hogy a mezőgazdaság tehet az Egyesült Államok kereskedelmi deficitjéről Európával szemben, de akkor is be kell vonni a megállapodásba ezt a szektort."

Európa mostanra úgy látja, hogy éppen elég volt az acél és alumínium importjára kirótt magas amerikai vám, nem hiányzik, hogy az autókat is hasonló tarifákkal sújtsák. Ezért német nyomásra újraindulnak a tárgyalások. A hónap végén az Egyesült Államok kereskedelmi képviselője, Robert Lighthizer és Cecilia Mälmstrom kereskedelmi biztos várhatóan értékelni fogja az eddig elért eredményeket.

Maga a nagykövet úgy vélte, a tárgyalások újrakezdése nem annyira Európa, mint inkább az USA érdeke, hiszen az EU-nak nincs oka változtatni azon a helyzeten, hogy kereskedelmi többlettel rendelkezik Amerikával szemben. Gordon Sondland ugyanakkor hozzáfűzte: reméli, hogy az EU hamarosan felismeri, hosszú távon a számára sem jók ezek a kereskedelmi  egyensúlytalanságok.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03