2020. október 2. péntek Petra

Hírek - Piac

Népszabadság: 100-150 ezren kapnak gáz- és távhőkedvezményt

Ma legfeljebb 100-150 ezer fogyasztó kap szociális gáz- és távhődíj-kedvezményt a Népszabadság számításai szerint, amit a lap megkeresésére a Nemzeti Erőforrás Minisztériumnál (Nefmi) is megerősítettek - írja az MTI.
 
 

A támogatási rendszer tavaly szeptemberi átalakítását megelőzően még mintegy egymillió háztartásba érkezett alacsonyabb számla, a korábbi szűkítés előtt pedig közel kétmillióba. A szaktárca háromnegyed éve úgy becsülte, az új szabályok alapján 700-800 ezer háztartásnak járhat energiatámogatás - ismerteti a lap pénteki száma.

A Nefminél úgy fogalmaztak: a közel 400 ezer lakásfenntartási támogatásból a háztartások körülbelül egyharmada részesül a gáz-, illetve távhőköltségek viselését megkönnyítő ellátásban. Ez a Népszabadság számításai szerint a korábbi mérték 5-15 százaléka, attól függően, hogy a csúcsévvel vagy a kivezetés időszakával vetik össze. Ugyanakkor az egy főre jutó támogatási mérték nagyjából változatlan, havi 5-10 ezer forint - ismerteti a lap.

Schmidt Jenő, Tab polgármestere, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének elnöke úgy becsüli: ma a személyenkénti támogatás mértéke havi 2,5–5 ezer forint. Noha a lakásfenntartási támogatás elvileg széles körű, a gyakorlatban ezt fűtésre és villanyra fordítják. A fa- vagy egyéb tüzelőanyag-támogatások nem jellemzők: azokat külön, eseti támogatásként juttathatják el a kérvényezőkhöz.

 

forrás: MTI/Hvg.hu

Weeber Tibor, Kőbánya alpolgármestere elmondta: 2010–2011-ben a kerületi lakosok négy százaléka, 2300-2800 család kapott lakásfenntartási támogatást (amibe beleértendő néhány száz család adósságkezelése is). Az átlagos összeg havi 6-7 ezer forint. Idén már eddig több mint 2.500-an váltak jogosulttá: az alpolgármester a szám további jelentős emelkedésére számít. Az új szabályok szerint idén több ember kevesebb, havi mintegy 3-3,5 ezer forint támogatáshoz juthat.

A tervek között - a jogosultsági kör megtartása mellett - szerepel a támogatási összeg növelésének lehetősége – szögezte le a várakozásoknál kevesebb szociálisan támogatott kapcsán a Nefmi szociális, család- és ifjúságügyért felelős államtitkársága. Közlésük szerint különböző változatokat dolgoznak ki azok terheinek enyhítésére is, akik már felhalmozták a hátralékot.

Az államtitkárság várhatóan május 31. után rendelkezik pontos adatokkal arról, hogy a lakásfenntartási támogatást az abban részesülő háztartások mely lakásfenntartással kapcsolatos kiadás mérsékléséhez kapják – közölték. Év elején a megyei kormányhivatalok közreműködésével kértek statisztikai kimutatásokat a települési önkormányzatoktól; az adatszolgáltatás, illetve -feldolgozás jelenleg is folyik.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.

  Agrárszektor Konferencia 2020

  Most még a legkedvezményesebb áron

  Öngondoskodás 2020

  Befektetés, vagyon, megtakarítás

  Portfolio Private Health Forum 2020

  Koronavírus és a magánegészségügy

  Budapest Economic Forum 2020

  A magyar gazdasági csúcstalálkozó

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu