Nő az újtelepítésű szőlő, de a bort leginkább tankban kéri a piac

agrarszektor.hu
Palackozva átlagosan 100-150 százalékkal drágábban adható el a bor, de nem minden piacunk igényli ezt a kiszerelést. Tavaly leginkább a lédig bor piacán tudtunk mennyiségi exportnövekedést elérni.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Idén több mint 500 hektár új borszőlőültetvény telepítésére pályáztak a hazai szőlészek - hangzott el a szakminisztériumban egy emlékkonferencián. Ez jelentős növekedés a 2016-os 50 és a tavalyi 350 hektár után. A legfontosabb piacunkon, Németországban, literenként átlagosan 0,98 euróért vásárolják a magyar borokat, Csehországban és Szlovákiában pedig 0,85, illetve 0,69 euróért - közölte Gál Péter, a Földművelésügyi Minisztérium eredetvédelemért felelős helyettes államtitkára. A politikus kiemelte: a brit és a lengyel piacon lényegesen kedvezőbben, 1,59, illetve 1,62 eurós literenkénti átlagáron keltek el a magyar borok.

"A különbség magyarázata alapvetően az eltérő kiszerelés" - árulta el az agrárszektor.hu-nak Hajdú Zoltán, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának szakmaközi részlegvezetője. A lédig bor ára jóval alacsonyabb, mint a palackozott boroké. Az Egyesült Királyság nem igazán vásárol lédig bort, a lengyel piacon is a palackozott a meghatározó, több neves magyar termelőnek saját elismert lengyel forgalmazója van. Ezzel szemben Németországra, Csehországra és Szlovákiára döntően a lédig kiszállítás jellemző - magyaráz a szakember.

 

Mi vár a magyar agráriumra 2018-ban és azután? Milyen kihívást jelenthet a magyar húsiparban az afrikai sertéspestis? Mennyi támogatást fizetnek ki a Vidékfejlesztési Programban? Mire számíthat a szójaágazat 2018-ban? Mit tartogat a gabona-és takarmánypiac számára az idei év? Ha választ akar kapni a hazai agrárium legfontosabb és legaktuálisabb kérdéseire, regisztráljon a Nyugat-magyarországi Agrárfórumra, ahol az elsőrangú szakmai program mellett a kiváló kapcsolatépítési lehetőségeké a főszerep.


Legnagyobb borfelvevő piacaink exportérték szerinti sorrendben: Németország, Csehország, Szlovákia, az Egyesült Királyság és Lengyelország. Örvendetes, hogy tavaly a kivitt mennyiség Csehországban és Németországban is emelkedett, Szlovákiában pedig megduplázódott - bár ezek a piacok leginkább tartályban kérik a nedűt. A borszőlő területe tagállamonként egy százalékkal növelhető évente, így az újonnan telepített szőlőterület Magyarországon 652 hektárra bővült idén. A növekvő telepítési kedv óvatos optimizmusra ad okot az ágazatban, akárcsak az, hogy a folyóbor-import tavaly az előző évi háromnegyedére csökkent.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?