2021. június 23. szerda Zoltán

Hírek - Piac

Növekvő szélenergia-termelés

Az EU-ban a szélenergia-termelés 2020-ig várhatóan 2,7-szeresére növekszik, míg fogyasztási részesedése 16 százalékra nő. Ezzel szemben Magyarországon hiába nő a termelés a háromszorosára akár, 2020-ig nálunk maximum 4 százalékos lesz a szélenergia-részesedés- írja az Európai Szélenergia Szövetség (EWEA).
 
 

A szövetség adatai alapján a visegrádi négyek közül hazánk Szlovákiával együtt a negyedik helyen áll a szélenergia-termelés bővítésében, de Szlovákiában a háromszoros növekedés 5 százalékos részesedést hoz majd 2020-ra. A szélerőművek által előállított villamosenergia Lengyelországban növekszik leggyorsabban a négyek közül 2020-ig, a jelenlegi közel tízszeresére. 

A második Csehország, nyolcszoros növekedéssel, Romániában pedig Hétszeres növekedés várható szintén 2020-ig.
Az EU tagállamai közül Írországé a vezető pozíció 52 százalékos részesedéssel (4,2-szeres növekedéssel) 2020-ban, második Dánia 38 szoros részesedéssel (1,6szoros növekedéssel).

Ma a szélerőművekből származó villamos energia mintegy 50 millió család energiaszükségletét elégíti ki, 20 év múlva ez az adat várhatóan 241 millió családra nő.

Az EWEA szerint 2020-ra az Európai Unió szélerőművei annyi elektromos áramot fognak előállítani, ami összességében Franciaország, Németország, Lengyelország, Spanyolország és az Egyesült Királyság valamennyi háztartásának ellátására elég lenne - írja az energiainfo.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu