2019. szeptember 18. szerda Diána

Hírek - Piac

Olaj cellulózból

Természetes körülmények között évmilliókig tartó folyamat felgyorsítása alakít át biomasszát olajjá az amerikai KiOR kísérleti üzeme. A cég a faforgácsból kinyert nyersolaj üzemanyaggá és dízelolajjá finomítását, majd értékesítését tervezi az elkövetkezendő hónapokban.
 
 
Feliratkozom az Agrárszektor hírlevélre
 Elmúltam 16 éves
 Az adatvédelmi tájékoztatót elolvastam, megértettem, és hozzájárulok ahhoz, hogy megadott adataimat a szolgáltató mint adatkezelő a szabályzatban foglaltaknak megfelelően kezelje.

Egyelőre nem tudni, hogy mekkora mennyiséget és milyen hatékonysággal sikerült előállítani, de amennyiben igaznak bizonyul a bejelentés, úgy a technológia mindenképp mérföldkőnek számít a cellulózalapú bioüzemanyagok történetében. A cég bejelentése szerint az eljárás legnehezebb részén már túl vannak, javarészt a biomassza molekuláinak átrendezése révén jutottak el az ezt követően már standard iparági eljárások révén finomítható nyersolajhoz. Nem kell hangsúlyozni milyen jelentőségű lenne a megújuló energiák történetében, ha az olcsó fahulladékot jelentős támogatásokat élvező dízellé és benzinné lehetne alakítani.

Fred Cannon, a KiOr elnök vezérigazgatója szerint a kereskedelmi sikerhez jelenleg a termelés egyenletessé tétele, illetve a biomasszából tonnánként kinyerhető olaj mennyiségének fokozása szükséges, a cégvezető szerint mindkét területen jelentős előrelépéseket tettek. Az üzem évente 13 millió gallon, hozzávetőlegesen 49 millió liter üzemanyag előállítását tervezi, potenciális vásárlókban pedig elmondásuk szerint nincs hiány, hónapok kérdése csupán a kereskedelmi értékesítés megkezdése.


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA

  A szakértő szemével

  Támogató:

  Agrárszektor Konferencia 2019

  Most még kedvezményes áron >>

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu