2021. október 21. csütörtök Orsolya

Hírek - Piac

Olaj cellulózból

Természetes körülmények között évmilliókig tartó folyamat felgyorsítása alakít át biomasszát olajjá az amerikai KiOR kísérleti üzeme. A cég a faforgácsból kinyert nyersolaj üzemanyaggá és dízelolajjá finomítását, majd értékesítését tervezi az elkövetkezendő hónapokban.
 
 

Egyelőre nem tudni, hogy mekkora mennyiséget és milyen hatékonysággal sikerült előállítani, de amennyiben igaznak bizonyul a bejelentés, úgy a technológia mindenképp mérföldkőnek számít a cellulózalapú bioüzemanyagok történetében. A cég bejelentése szerint az eljárás legnehezebb részén már túl vannak, javarészt a biomassza molekuláinak átrendezése révén jutottak el az ezt követően már standard iparági eljárások révén finomítható nyersolajhoz. Nem kell hangsúlyozni milyen jelentőségű lenne a megújuló energiák történetében, ha az olcsó fahulladékot jelentős támogatásokat élvező dízellé és benzinné lehetne alakítani.

Fred Cannon, a KiOr elnök vezérigazgatója szerint a kereskedelmi sikerhez jelenleg a termelés egyenletessé tétele, illetve a biomasszából tonnánként kinyerhető olaj mennyiségének fokozása szükséges, a cégvezető szerint mindkét területen jelentős előrelépéseket tettek. Az üzem évente 13 millió gallon, hozzávetőlegesen 49 millió liter üzemanyag előállítását tervezi, potenciális vásárlókban pedig elmondásuk szerint nincs hiány, hónapok kérdése csupán a kereskedelmi értékesítés megkezdése.


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu