Orosz embargó: sosem lesz vége?

agrarszektor.hu
Az ukrán konfliktus miatt meghirdetett Oroszország elleni szankciókat megint meghosszabbította az Európai Unió - döntöttek csütörtökön a közösség állam- és kormányfői egy brüsszeli csúcsértekezleten. A kereskedelmet és a befektetési tevékenységet is érintő megszorításokról utoljára 2018 decemberében határoztak, akkor 2019 július 31-et jelölték meg a döntés érvényességi határidejének.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A kereskedelem befagyasztása több száz millárdos kárt okozott már Európa agrárexporrőreinek (természetesen euróban), ugyanakkor Oroszországot nem hogy nem gyengítette, hanem kifejezetten erősítette. Az EU azoban megmakacsolta magát, komolyan fel sem merült az értekezleten, hogy érdemes lenne véget vetni a szankcióknak. Indokként azt hozták fel, hogy az eredeti ok, amiért az egész kereskedelmi adok-kapok kirobbant, nem szűnt meg: Ukrajnában továbbra is feszültség van. Így Európa nem tudná "arcvesztés" nélkül elhagyni a csatateret. Ha a minszki békefolyamat feltételei teljesülnének, akkor Európa meggondná magát.


Az oroszok válaszlépése, az európai agrár- és élelmiszeripari termékekre meghirdetett embargó (2014 közepén) két évre rendkívül nehéz helyzetbe sodorta az itteni exportorientált vállalkozásokat, a Bizottságnak több válságintézkedést is kellett tennie a helyzet orvoslására, ami az adófizetőknek nem kevés pénzébe került.

Az oroszok azonban - nagyon okosan - nem állították le a vetőmagok és tenyészállatok importját, továbbá vegyesvállatok formájában beengedték az országba a nyugati know-how-t.

Így két-három év alatt szinte teljes önellátottsági szintet értek el a legtöbb termékből. Ennek volt és van is még ára - infláció és termékhamisítás -, de az orosz nép sokkal többet elvisel, mint amennyit például a francia.

EZ IS ÉRDEKELHET

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?