Őrületes rekord készül: ezt minden kukoricatermesztő érezni fogja

agrarszektor.hu
Brazília idén már két kukorica-betakarításon túl van, és elkezdték vetni a jövő évi tengerit is. A dél-amerikai ország a lezárult gazdasági évben hatalmas exportárulappal rendelkezik, ami csaknem 50 százalékkal múlja felül a 2017/18-as évi mennyiséget.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Brazília a 2018/19-es gazdasági évben az előző szezonnál csaknem 50 százalékkal több, 39 millió tonna kukoricát dobhat a piacra, miután 101 millió tonnás termést ért el az USDA számításai szerint. Ezzel a 2015/16. évi korábbi rekordot is übereli 10 százalékkal. Az össztermés 23 százalékkal haladja meg a tavalyi eredményt, amit elsősorban a  másodvetésű kukorica nagy termőterületének és kiváló  hozamainak köszönhet az ország. Idén a brazil valuta gyengesége is segíti az ottani exportot, a kukorica világpiaci ára pedig sokkal jobb, mint tavaly volt - ez fenntartja a termelési kedvet.

Jön az év vége kihagyhatatlan agrárrendezvénye, a kétnapos siófoki Agrárszektor Konferencia!  Regisztráljon most a december 4-5-i rendezvényre!

2019/20-as szezon elkezdődött a következő évi kukorica vetésével. Ennek területe sokat csökkent a szója javára, mivel az a növény jobban fizet. A fővetésű kukorica már csak nevében fővetés, valójában a szója után elvetett safrina kukorica adja a teljes tegeritermés háromnegyedét Brazíliában.

Az USDA számításai szerint 2019/20-ban is 101 millió tonna lehet az összes kukoricakibocsátás Brazíliában. Ám az amerikai elemzők szerint az export jövőre 34 millió tonnára mérséklődhet. Ennek hátterében a brazil sertés- és baromfiszektor növekedése és takarmányigénye áll, ami 2 millió tonnával több lehet, 68,5 millió tonnára bővül (de a kukoricára támaszkodó etanolgyártás is fejlődik). A sertéselőállítás idén 5,6, jövőre 4,6 százalékkal nő, köszönhetően a kínai keresletnek, ami az afrikai sertéspestis ottani pusztítása miatt most nagyon erős.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03