2020. május 26. kedd Fülöp, Evelin

Hírek - Piac

Öt évig lesz még hely a paksi atomerőmű fűtőelem-tárolójában

A paksi atomerőműben kétezer darabbal bővült a kiégett fűtőelem-kazetták átmeneti tárolójának kapacitása, így az elég lesz a következő öt évre - írja az MTI.
 
 

A tárolót négy új kamrával bővítették, így már összesen húsz modullal rendelkezik, az itt elhelyezhető kazetták száma 7200-ról 9308-ra emelkedett - mondta a Radioaktív Hulladékokat Kezelő (RHK) Nonprofit Kft. ügyvezetője. Kereki Ferenc tájékoztatása szerint a beruházás költsége 7,5 milliárd forint volt.

Eddig 7027 kazettát szállítottak át a paksi atomerőműből a szomszédos tárolóba. A következő szállítás májusban lesz.

Az atomerőmű reaktoraiban elhasznált fűtőelemeket több évnyi „pihentetés” után szállítják a létesítménybe, ahol ötven évre garantálják a tárolást.

A beruházás 2009-ben kezdődött. Először egy majdnem egymilliárd forintos költséggel járó talajcserét, stabilizációt kellett végezni. Mára elkészült a négy modul, amelyek használatba vételi engedélyét 2012 februárjában megkapták. Most az üzembe helyezési engedélyezési eljárás van folyamatban. Az engedély kiadása júniusra várható - mondta Kereki Ferenc.

A tároló feladata biztosítani az erőmű üzemideje alatt keletkező valamennyi kiégett kazetta átmeneti tárolását biztosítsa. A létesítmény moduláris rendszerű száraz tároló, tehát szakaszosan bővíthető, a kazetták hűtését a levegő természetes huzathatásán alapuló rendszer biztosítja. A moduláris rendszer lényege az, hogy a központi fogadó épület, valamint az első tárolórész megépítése, illetve a kazetták kezelését biztosító berendezések telepítését követően csak a tárolókapacitás-bővítésére van szükség, az átrakógép és a fogadóépület kiszolgálja a teljes létesítményt.

A kiégett fűtőelemeket nem tekintik hulladéknak, újrahasznosításuk lehetőségét világszerte kutatják.

 

forrás: MTI

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.

  A szakértő szemével

  Támogató:
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu