2021. március 5. péntek Adorján, Adrián

Hírek - Piac

Pánikolnak a forgalmazók: már nem olcsó a kínai növényvédő szer

Több okból is drágul minden, ami Kínából útnak indul. Egyrészt a szigorodó környezetvédelmi előírások miatt válik egyre nehezebbé a honi gyártás - különösen vegyi anyagokból -, másrészt a vámok is belekavarnak a történetbe. Ráadásul súlyos baleset is történt márciusban. Az USA-ban aggódnak a növényvédőszer-forgalamzók: a négy legnagyobb mennyiségben vásárolt generikus herbicidre - glifozát, glufozinát, dikamba és 2,4-D - mostantól megugranak a vámtarifák.
 
 

Minden árucikk, amire legutóbbi intézkedésében Donald Trump 25 százalékos váemelést harangozott be, a június 10-i partot érést követően a megadott kulccsal drágulni fog. Egész pontosan: minden, amit a májusi 10-i döntést követően május 24-ig hajóra tudtak rakni Kínában és a mai nappal be is futott az amerikai kikötőkbe, az még a régi tétellel került elvámolásra. Ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy a vásárlók mostantól 25 százalékos drágulást fognak tapasztalni a polcokon, amikor növényvédő szerek után kutatnak, de ez a vámemelés már túl sok ahhoz, hogy akár az amerikai forgalmazók, akár a kínai gyártók "benyeljék".


Az árdrágulásnak oka a kínai környezetvédelmi előrások szigorodása is, valamint olyan szerencsétlen események, mint például a Tianjiayi növényvédőszer-gyárban történt robbanás március 21-én Yanchengben. A katasztrofális balesetben 78-an meghaltak és több mint 600-an megsérültek. Ezek természetesen az európai importőröket is érintik.

Az USA növényvédőszer-forgalmazói abban bíznak, hogy a június végén esedékes újabb amerikai-kínai tárgyaláson megnyílik az esély a kereskedelmi háború lezárására. Addigis megpróbálnak felderíteni egyéb forrásokat is a kulcsfontosságú molekulákból. Szerencsére egy sor vegyület - fipronil, boszkalid, parakvát, pikoxystrobin, klórpirifosz, azoxystrobin, atrazin és társaik - lemaradtak a szigorított listáról. (A felsorolt szerek nem mind engedélyezettek az EU-ban.)

A nyár egyik legfontosabb és legszínvonalasabb eseménye a Kelet-magyarországi Agrárfórum, amelyet augusztus 9-én rendez meg Hajdúböszörményben a Portfolio gazdasági portál. A konferencia napirendre veszi az agrárium legjelentősebb és legaktuálisabb témáit az ágazat csúcsvezetőinek és döntéshozóinak részvételével. Szó lesz a magyar agrárgazdaság agrárpolitikai célkitűzéseiről, a nagy horderejű földszabályozási változásokról, a nyereséges növénytermelés alapvető feltételeiről és az állattenyésztés előtt álló fejlesztési-piaci lehetőségekről. A konferencia ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Regisztráljon most!

Egy dolgot mindenképpen elért Donald Trump a vámháborújával: a kereskedők megtanulták, hogy veszélyes dolog egyetlen beszerzési forrásra tenni mindent, de az Ázsiában gyökeret vert amerikai-kínai vegyesvállalatoknak is van min gondolkozniuk az értékesítési csatornáikat illetően. A párszereplős piacok ideje kétségkívül lejárt.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Portfolio Agrár Klub

  Óriási pénzeső jön a magyar agráriumban - Mi vár a gazdákra 2021-től?

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu