Rekordgyanús kukoricatermés Magyarországon - Tudjuk már, kinek adjuk el?

agrarszektor.hu
A kukorica betakarítása felemásan alakul az országban, az azonban biztosnak látszik, hogy kitűnőek a hozamok. Ideje elgondolkodni róla, hogy mi lesz a sorsa az idei tengerinek! Főként, hogy a folyók kiestek a szállítmányozásból, ezért minden áru a közutakra terelődik.

Már csak néhány nap és jön az Agrárium 2024 konferencia | március 19., Kecskemét - Ne hagyja ki!

A résztvevők 15% kedvezménnyel regisztrálhatnak két új májusi agrár konferenciánkra, az AgroFood 2024 és AgroFuture 2024 konferenciára!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

 

Agrárszektor Konferencia november 28-29-én! E cikk szerzője, Bidló Gábor terménypiaci szemináriumot tart a rendezvényen, november 29-én. A háromórás képzésen a konferencia résztvevői ingyenesen vehetnek részt. Lehetőség van csak az akadémiára is jelentkezni itt: https://www.prudensceres.hu/agrarszektor-akademia.

A héten a kukorica betakarítottsága elérte a 87%-os átlagos szintet, de ha részletesebben megnézzük, megintcsak ketté vált az ország. A keleti régió és Tolna megye mintha befejezte volna az aratást, míg a Dunántúl nagyobb része még dolgozik. Az idei országos átlaghozam eddig 8,17 t/ha, ami 19%-kal magasabb, mint a 2013-2017-as évek átlaga, és egyelőre elmarad a 2016-os rekordév 8,558 t/ha-s szintjétől, ám egyre jobban közelíti azt is. Az is szépen látszik, hogy a keleti megyékben 90% fölötti betakarítottságról van már szó, és Hajdú-Bihar kivételével mindenütt a 2016-os évet közelítik az átlagok.Várható, hogy a Dunántúlon sem lesz alacsonyabb az átlaghozam, mint amit eddig elértek.

Forrás: A szerző ábrája az Aratási Koordinációs Bizottság adatai alapján

898 ezer hektáros termőterülettel és 8,2 t/ha átlaghozammal számolva megdöbbentően nagy, 7,36 millió tonnásországos termés adódik - főként ahhoz képest, hogy mennyire nincs eladási kedv a gazdák körében. Ha ehhez hozzávesszük azokat a területeket, amelyek végül mégis szemesként kerülnek betakarításra, látható, hogy a termésből legalább 2,5-3 millió tonna kukoricát kell exportálnunk idén november és jövő nyár között.

Csakhogy a Duna hajózhatatlan, és ez nem fog változni a közeljövőben. Hiába esik most az eső Dél-Franciaországban, a Duna vízgyűjtő területein a következő napokban talán ha 10-15 mm várható, miközben az elmúlt 30, sőt 90 napban a szokásos csapadék 30-40%-a hullott le a World Ag Weather térképei szerint. Nem csak nálunk van esőhiány, hanem Európában is, ott sem hajózhatóak a folyók. Marad a vasúti szállítás és a kívülről érkező tengeri hajók. A kérdés most az: hogy sikerül-e ennyi árut zökkenőmentesen kiszállítani, és egyáltalán, hova?


Eddig nem látszik arra szándék, hogy biztosítsuk a szállításokat, pedig ez fontos lenne, mert egyedül Olaszország nem fogja tudni felszívni a magyar termést. Főként, hogy Románia, de Bulgária is olcsóbban ajánlja a portékáját, mint az itthoni remélt ár. A német és a holland piacra már most jobb, ha csak nagyon korlátozottan számítunk. Egyfelől tehát öröm a nagy termés, másfelől viszont azt is látni kell, hogy sok ótermésű kukorica van még raktáron, és egyelőre nincs kilátás nagy exportra. Időben kell lépni, ha nyerni akarunk!

Bidló Gábor, terménypiaci elemző
Prudens Ceres Kft.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?