Sertéspestis: a legfontosabb piacunk bezárult

agrarszektor.hu
A Heves megyében talált egyetlen fertőzött vaddisznótetem pánikot keltett a németeknél, de ami sokkal rosszabb: bezárta előttünk a japán piacot.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Szerbia, Japán, Tajvan, Szingapúr, Dél-Korea és Belorusszia is kitiltotta piacáról a magyar sertéshúst és a sertéseredetű termékeket, illetve a szerbek és a fehéroroszok az élő sertést is - derül ki a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) honlapjáról. A vg.hu emlékezetet rá: az ázsiai vevők kiesése rendkívül érzékenyen érinti a hazai húsfeldolgozókat. Az utóbbi években ugyanis az árbevétel alapján Japán lett a fő piacuk, onnan származott az árbevételük negyede, 76,2 millió euró. Tajvan és Dél-Korea a hatodik, illetve a tizenegyedik helyen áll ebben a rangsorban.

EZ IS ÉRDEKELHET
Az eset különösen szomorú annak fényében, hogy Európának éppen sikerült egy igen előnyös kereskedelmi megállapodást kötnie a szigetországgal, melynek értelmében fokozatosan pár százalékos szintre csökken az unióból származó mezőgazdasági termékek, elsősorban a sertésthús vámja. A magyarok tehát egy éppen lendületet kapó értékesítési útvonalból szorultak ki időlegesen. A hazai esetet a németek is nagy aggodalommal figyelik, amit jól érzékeltet, hogy minden szakági médium kiemelt hírként kezelte. A világ első számú sertéshúsexportőrének még nálunk is fontosabb, hogy Japán ne zárja be a kapuit. Ha a fertőzés nem áll meg a határukon, a mostaninál is nagyobb piaci zavar jöhet: az európai sertéshús zöme a kontinensen ragadhat, aminek megrázó következményei lehetnek a hazai ágazatban is.

A Nébih jelenleg szorosan ellenőrzi a Heves megyei sertéstartó gazdaságokat. Az érintett terület ezen a Magyarország-térképen jön követhető.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03