2020. május 29. péntek Magdolna

Hírek - Piac

Sokat drágult a népszerű műtrágya

Kissé nyílt az agrárolló. A vetőmagok ugyan olcsóbbak voltak, a szuper-foszfát és a MAS viszont sokat drágult a tavalyi évkezdéshez képest. Utóbbi a legnépszerűbb műtrágya a magyar földeken.
 
 

Az előző évekhez hasonlóan a legnagyobb kereslet a mészammon-salétrom (MAS) iránt jelentkezett 2018 első negyedévében - áll az AKI statisztikai jelentésében. A teljes műtrágyaforgalom bő felét, az egykomponensű nitrogénműtrágya-értékesítés 60 százalékát a MAS tette ki, 246 ezer tonnát adtak el belőle. A második legnépszerűbb termék, az ammónium-nitrát (34 ezer tonna) a teljes műtrágya-értékesítés 7 százalékát fedte le 2018 első negyedévében. A legnépszerűbb összetétel az NPK 15-15-15-ös 16,8 ezer tonnás mennyisége az összetett műtrágyák értékesítésének negyedét tette ki. Jelentős mennyiség fogyott az NPK 8-24-24 (9 ezer tonna) műtrágyából, ami az összetett műtrágyák teljes eladásában mintegy 15 százalékos részsedést ért el.

A KSH tájékoztatása szerint a mezőgazdasági termelői árak szintje 1,3 százalékkal, a mezőgazdasági ráfordítások árszintje 2 százalékkal emelkedett az év első négy hónapjában 2017 azonos időszakához viszonyítva. Az energia ára 0,5 százalékkal, a növényvédő szerek ára 2 százalékkal nőtt. A vetőmagárak 5,4 százalékkal voltak alacsonyabbak az egy évvel korábbinál, míg a takarmányfélék 2,4 százalékkal drágultak. A fontosabb műtrágyák közül csak az NPK 15-15-15 átlagára maradt azonos szinten, a többi termék ára emelkedett: a szuperfoszfáté 9, a mészammon-salétromé (MAS) 7, a kálium-kloridé 3, a monoammónium-foszfáté (MAP) 1 százalékkal.


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.

  A szakértő szemével

  Támogató:
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu