2019. december 6. péntek Miklós

Hírek - Piac

Sokkal jobban oda kell figyelni a környezetre

Egyre nagyobb szerepe van a fenntarthatóságnak, és azoknak a szabályozóknak, amelyek a negatív környezeti hatások csökkentését célozzák. A piaci folyamatokat nagyban befolyásolják a kötelezettségek felvállalására utaló önkéntes szabványok. Magyarországon nagyobb figyelmet kellene fordítania az élelmiszer-gazdaság szereplőinek a mezőgazdasági termelés természeti erőforrásokra gyakorolt hatásaira. A téma megvitatására az Agrárgazdasági Kutató intézet (AKI), a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) REU közös OUTLOOK konferenciáján került sor.
 
 

A környezeti fenntarthatóság és a mezőgazdaság rendszere a világon mindenhol más, és a különböző ágazatok is másképp viszonyulnak ehhez. Az intenzív mezőgazdaság intenzívebb környezethasználatot is jelent. A Közös Agrárpolitika is komoly eszközöket vet be a természeti erőforrások megőrzése érdekében. A környezeti fenntarthatóság a mezőgazdaság számára költséget jelent, ezért a gazdálkodók részéről szükség van az innovációra, valamint a megfelelő technológiára és szaktudásra. A versenyképességi és a környezeti fenntarthatóság elemeit egymással ötvözni kell, ezért több gazdálkodóra és vállalatra van szükség itthon – mondta Feldman Zsolt, a Földművelésügyi Minisztérium agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkára.

Szemléletváltozásra van szükség, ami együttműködéssel kell, hogy párosuljon. Az EU-ban és a világon is egyre jobban lehet tapasztalni, hogy nincs szükség a tömeggyártásból származó termékekre, az egészségtudatos táplálkozás kezd előtérbe kerülni. A megjelenő fogyasztási trendek jó irányban változtathatják az agrárgazdaságot. Az állattenyésztés területén növekszik a bio és öko termékek iránti kereslet (tojás, hús). A melléktermékek újrahasznosítására helyezik már egyre többen a hangsúlyt – közölte Győrffy Balázs a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke.

A FAO 72 éve azért jött létre, hogy az éhezést kiküszöbölje, és élelmezési biztonságot érjen el, ennek érdekében az egyik programjában célként határozta meg, hogy 2030-ig elérje a "nulla éhezést". 1940 óta háromszorosára nőtt az élelmiszertermelés, és ma a világ elegendő élelmiszert állít már elő mindenki számára. 2050-re hatvan százalékkal több élelmiszerre, ötven százalékkal több energiára és negyven százalékkal több vízre lesz szükség, az energiaforrásaink azonban végesek.

Ha nem foglalkozunk a klímaváltozással, az agrártermelés visszaesik, és az élelmiszerárakban is változás lesz. A mezőgazdasági és vidékfejlesztési programokat át kell alakítani, többet kell termelnünk, kevesebb természeti energia felhasználásával. Az édesvíz-készletek hetven százalékát használják fel az állattenyésztésben és a növénytermesztésekben. A FAO több, mint 50 országgal dolgozik együtt, regionális irodája pedig Budapesten található. Egyik fő feladatuk a családi gazdaságok segítése – mondta Vladimir Rakhmanin, a FAO főigazgató-helyettese, az Európa és Közép-Ázsia regionális képviselője.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.

  A szakértő szemével

  Támogató:

  Agrárszektor Konferencia 2019

  Most még kedvezményes áron >>

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu