Sorozatos tragédiákat okoz nálunk a meggy

agrarszektor.hu
Harminc százalékkal kevesebb meggyet szüretelhetnek le az idén a termelők a kora tavaszi fagykárok miatt. A meggy értékesítése évről-évre súlyos tragédiákhoz vezet, mert nincs árkonszenzus a termelők és a feldolgozók között, ezért a felvásárlók "lobbitevékenysége" rendszerint ellehetetleníti a gazdálkodókat. A nagyobb termelők kilónként 200 forintos ár alatt az idén nem akarják eladni a meggyet.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Kétharmadára esik vissza az idén a tavalyihoz képest a hazai meggytermés a tavaszi fagyok miatt - véli az ország nagyobb meggytermesztőinek becsléseire alapozva a Magyar Kertészeti Szaporítóanyag Nonprofit Kft. (MKSZN). A hazai összes meggytermés 60 százalékát adó észak-kelet-magyarországi gyümölcsösök virágainak fele ugyanis elfagyott, míg Pest megye déli részén - különösen Ceglédbercelen és Dánszentmiklóson - szinte totális volt a fagykár, legfeljebb a fák koronáin maradtak meg a virágok. Van olyan gazdaság, ahol a 60 hektáros meggyesen jó, ha 60 kilogramm gyümölcs terem - teszi hozzá közleményében a társaság.

A németországi feldolgozók most járják az országot, de várhatóan csak ezután kezdenek az árakról gondolkodni - közölte Apostol János, az MKSZN szakértője. A nagyobb termesztők véleménye szerint az idén 200 forintos kilónkénti ár alatt semmiképpen sem szabad eladni a meggyet, mert a termelőknek nem lenne gazdaságos az értékesítés. A részleges fagykár miatti terméscsökkenés hatására ugyanis az önköltség is növekedett.

Az árkérdés azért is fontos tényező a hazai piacon, mert évek óta súlyos tragédiákat okoz a meggy értékesítése, amelyből az alma után a második legnagyobb ipari mennyiség termel - fogalmaz az MKSZN. A feldolgozók "különféle lobbitevékenységek következtében" a meggyet olyan alacsony áron vásárolják meg, amely a termelőket gyakorlatilag évről évre ellehetetleníti.

A több éve húzódó megállapodás híján a magyar meggyterelők kényszerpályán mozognak, kiszolgáltatva magukat a nemzetközi nagy konszerneknek. Az idei cseresznye- és meggytanácskozáson sem született árkonszenzus, pedig Kasztovszky Zoltán, az MKSZN ügyvezető igazgatója szerint külföldön létezik már erre jó gyakorlat. A franciáknál például a feldolgozók és a termelők közösen végeznek termésbecslést, és állapítanak meg fix felvásárlási árat, amellyel önmaguk szabályozzák a folyamatot. Pontosan ezért kérte fel a minisztérium a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarát arra, hogy dolgozzon ki egy ehhez hasonlóan jól működő rendszert - tette hozzá Kasztovszky Zoltán.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03