2020. július 2. csütörtök Ottó

Hírek - Piac

Stabil gabonaárakkal zárhatjuk a szezont: második éve csökkennek a készletek

Bár a kukoricatermés a 2018/19-es szezonban a korábban becsültnél nagyobb lett, a világ összgabonatermése igencsak szűken alakult: olyan csekély készletekkel rendelkezünk, mint utoljára 2014/15-ben - számol a Nemzetközi Gabonatanács (IGC).
 
 

Az IGC múlt heti előrejelzése szerint idén júniusban (a gazdasági év végén) 593 millió tonna gabonával rendelkezhet a világ, szemben a tavaly ilyenkori 646 millió tonnával. Ez azt jelenti, hogy immár második éve zsugorodnak a világkészletek. Ezzel szemben a felhasználás 36 millió tonnás emelkedéssel 2174 millió tonnás rekordszintre nőhet a londoni elemzők szerint. Különösen a takarmánycélú gabonafelhasználás ugrik meg (10 millió tonnával 974 millió tonnára), míg élelmezési célra kisebb mértékben nő a felhasználás (9 millió tonnával 713 millió tonnára), ipari célokra pedig ennél is kisebb mértékben emelkedik a kereslet (5 milliós növekedéssel 370 millió tonnát ér el).

A zárókészletek nagyjából 100 napra fedezik a világ gabona iránti igényét az IGC becslése szerint, míg az előző szezonban 110 napra volt elegendő a készlet. Hasonlóan alakult a zárás a 2016/17-es gazdasági évben és 2015/16-ban is. Kevesebb mint 100 napra elegendő gabonával csak a 2014/15-ös szezont zártuk. Akkor 97 napos tartalékkal rendelkezett a világ.

Az idei szezonban egyetlen pozitív fejleményként könyvelik el, hogy a kukorica betakarított mennyisége végülis több lett a vártnál, 33 millió tonnás korrekcióval elérte az 1109 millió tonnát. Hozzá kell azonban tenni, hogy közben a kukorica iránti igény is emelkedett, a szakemberek ezt 1147 millió tonnára teszik. Idén tavasszal ezért várhatóan 1 százalékkal nőni fog a tengeri termőterülete. Hasonló növekedést várnak az elemzők a búza betakarításra váró területében is.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu