2020. augusztus 9. vasárnap Emőd

Hírek - Piac

Tejválság: nagyságrendekkel jobban járunk a lengyeleknél

Jelentős segítség, mentőöv a magyar tejtermelőknek az EU-tól kapott mintegy 3 milliárd forintos (9,5 millió eurós) támogatáscsomag a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke szerint.
 
 
Mélykúti Tibor a támogatás mértékét elismerve Lengyelország példáját hozta, amely 22 millió eurós támogatást kapott, eközben a tejtermelése kilencszerese a magyarnak,

valamint Szlovákiáét, amely 2 millió eurót kapott, és feleakkora a termelése, mint a magyar. Sikeres lépés, hogy Magyarország az uniós tejtermelés mindössze 1,1 százalékával megkapta ezt a támogatást - számol be az MTI.

A magyar tejágazat feladata az integráció erősítése a felvásárlási árak emelése az importtejek kiszorítása érdekében - jelezte. Emlékeztetett: a nyerstej felvásárlási ára tavaly 27 százalékkal csökkent az előző évhez képest, az első hat hónapban pedig még 14 százalékkal csökkent az előző évhez képest, kilogrammonként 72 forintra.

Ismertetése szerint az idén júniusban a tej felvásárlási ára idei mélypontjára esett: a termelők az önköltségi ár 60 százalékát kapják meg, ami 65-66 forint kilogrammonként.

Az értékesítésben a következő négy-öt hónapot kellene kihasználni a nyerstej felvásárlási árának stabilizálásához, mivel az értékesítés ilyenkor a legerősebb - mondta az elnök. Emlékeztetett: a Földművelésügyi Minisztérium (FM) agrárgazdaságért felelős államtitkárának szerdai bejelentése szerint a 3 milliárd forint értékű uniós támogatást a kormány a költségvetésből még 3 milliárd forinttal egészíti ki, így a magyar tejtermelőket 6 milliárd forint segíti a piaci válság leküzdésében.

Mint ismeretes Phil Hogan, az Európai Bizottság mezõgazdaságért és vidékfejlesztésért felelõs uniós agrárbiztosa hétfőn újabb félmilliárd euró összegű támogatási csomagot jelentett be a mostoha piaci viszonyok által sújtott európai tejtermelők megsegítésére. A nemzeti kiegészítéssel együtt 6 milliárd forint pénzügyi mentőövet kaphat a magyar tejágazat.

 

Phil Hogan uniós agrárbiztos a Portfolio Agrárszektor 2015 konferenciáján

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.

  Agrárszektor Konferencia 2020

  Most még a legkedvezményesebb áron

  Sustainable World 2020

  A Portfolio első zöld konferenciája - a jövő vállalatainak

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu