2020. augusztus 13. csütörtök Ipoly

Hírek - Piac

Több búzára van igény, mint amennyi a világon termett

Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) mai gyorsjelentése szerint az elmúlt három év legalacsonyabb gabonatermését takaríthatja be a világ, ami a készletek csökkenését és az árak emelkedését hozza/hozta. Rossz piaca van a tejnek és a cukornak, a sertéshús iránt viszont megugrott a kereslet.
 
 

Stagnált a FAO összesített élelmiszerár indexe augusztusban, miután a gabonafélék ára megugrott és a növényi olajoké és a cukoré pedig csökkent. A ma közzétett élelmiszerár-index augusztus havi átlaga (167,6 pont) 5,4%-kal alacsonyabb a tavaly ilyenkor mérttől.

A gabonaárak 4%-ot emelkedetek a hónap folyamán, élen a búzával, melynek ára megkétszereződött, ami jórészt az Európai Unió és Oroszország borús termelései kilátásaival magyarázható. A kukorica világpiaci ára több mint 3%-kal emelkedett, a rizsé valamelyest csökkent. Csökkenést mértek a növényi olajok esetében is (2,6%), amint a pálma-, szója- és napraforgóolaj. A pálmaolajra alacsony a globális kereslet is.


A FAO jelenlegi előrejelzése alapján az idei év globális gabonatermelése elérheti a 2587 millió tonnát, ami bár valamivel magasabb az előző hónapban becsültnél, de még így is az elmúlt három év legalacsonyabbja, és 2,4 %-kal elmarad az előző évi rekordtól. Ezzel párhuzamosan bővülhet a ganona-felhasználás világszerte, a FAO 2648 millió tonnát prognosztizál, részben a takarmány- és ipari célú kukorica keresletének növekedése miatt.

A gabonakészlétek különösen Kínában, az Európai Unióban és Oroszországban fognak csökkenni.

A várható szemestermény-kibocsátást viszont 15 millió tonnával emelték a szakértők Kína, Ukrajna és az Amerikai Egyesült Államok kedvező kukoricatermesztési kilátásainak köszönhetően, mely ellensúlyozza a várható csökenést az Európai Unió és Oroszország termelésében. A FAO számításai szerint az idei szemestermény-kibocsátás eléri a közel 1354 millió tonnát, mintegy 2,6%-kal maradva el a 2017-es szinttől

A tej árának lejtmenete már a harmadik egymást követő hónapja tart, augusztusban további 1,5%-ot mérséklődve. Európa és Ausztrália tejtermelésének bővülését az aszályok akadályozták, Új-Zéland kilátásai viszont javultak. Júliushoz képest a cukorért 5,4%-al kellett kevesebbett fizetni, ezzel a cukor ára az elmúlt évtizedben nem tapasztalt alacsony szintre esett. A jelenség hátterében nagyrészt a legnagyobb termelők, Brazília és India valutájának folyamatos gyengélkedése áll.

A megnövekedett juh és sertés iránti kereslet – utóbbi elsősorban a kínai kereslet miatt –, ami a marha- és a baromfihús árának csökkenését hozta. A marhahús árát a bőséges amerikai kínálat is nyomás alatt tartja.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.

  Agrárszektor Konferencia 2020

  Most még a legkedvezményesebb áron

  Sustainable World 2020

  A Portfolio első zöld konferenciája - a jövő vállalatainak

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu