2019. március 19. kedd József, Bánk

Hírek - Piac

Több tízezer tonna gabonát vásárol fel az állam

30 ezer tonna gabonát vásárol fel a TIG. A VM 1,5-2,0 milliárd forintot szán erre a célra.
 
 
Feliratkozom az Agrárszektor hírlevélre
 Elmúltam 16 éves
 Az adatvédelmi tájékoztatót elolvastam, megértettem, és hozzájárulok ahhoz, hogy megadott adataimat a szolgáltató mint adatkezelő a szabályzatban foglaltaknak megfelelően kezelje.

Segítséget kapnak a betakarított gabona biztonságos elhelyezéséhez a termelők a Vidékfejlesztési Minisztériumtól és a TIG Nonprofit Kft.-től - mondta Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter pénteken Budapesten sajtótájékoztatón. A döntés értelmében a 80 ezer tonna tárolókapacitással rendelkező TIG Nonprofit Kft. felvásárol 30 ezer tonna gabonát, és tárolási lehetőséget is nyújt a gazdáknak - közölte Fazekas Sándor.

A miniszter hangsúlyozta: ezzel a szaktárca a részben spekulációs jellegű gabonaár-mozgásokat kívánja kordában tartani. Fazekas Sándor emlékeztetett: az idei terméskilátások biztatóak, az árpa betakarítása már a végéhez közeledik, a búza aratása is már néhány helyen megkezdődött az országban.

A miniszter elmondása szerint a gazdák egy részének nem áll rendelkezésére megfelelő tárolókapacitás. Ezért döntött a tárca a segítségnyújtásról, hogy ne a tábla széléről kelljen értékesíteniük a tárolóhely hiánya miatt a terményt. A nagyobb mozgástér, amelyet a mostani segítség biztosít, lehetőséget ad a gazdáknak, hogy a megtermett gabonát méltányos áron tudják értékesíteni - hangsúlyozta Fazekas Sándor.

Szabó Csaba, a TIG Nonprofit Kft. vezérigazgatója ismertette, hogy a Vidékfejlesztési Minisztérium tulajdonában álló cég a stratégiai késztelek tárolásával, biztosításával foglalkozik, egyik feladata a gabonafelvásárlás és -tárolás. Tartalékolnak búzát, kukoricát és más terményeket is.
Legutóbb a TIG egy 30 ezer tonnás gabonakészletet értékesített, így a vállalat most felajánlja a gazdáknak - a kisebb gazdálkodóknak -, hogy tőlük megvásárolt gabonával tölti fel a készleteit. A cég tárolókapacitásait pedig méltányos áron vehetik igénybe a termelők. Így nem kényszerül egyetlen gazda sem arra, hogy áron alul adja el a termést - tette hozzá a TIG vezetője. A cég hálózata lefedi az egész országot.


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA

  Agrárium 2019

  Mezőgazdaság a gyakorlatban >>

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu