Több tízezer tonna gabonát vásárol fel az állam

agrarszektor.hu
30 ezer tonna gabonát vásárol fel a TIG. A VM 1,5-2,0 milliárd forintot szán erre a célra.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Segítséget kapnak a betakarított gabona biztonságos elhelyezéséhez a termelők a Vidékfejlesztési Minisztériumtól és a TIG Nonprofit Kft.-től - mondta Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter pénteken Budapesten sajtótájékoztatón. A döntés értelmében a 80 ezer tonna tárolókapacitással rendelkező TIG Nonprofit Kft. felvásárol 30 ezer tonna gabonát, és tárolási lehetőséget is nyújt a gazdáknak - közölte Fazekas Sándor.

A miniszter hangsúlyozta: ezzel a szaktárca a részben spekulációs jellegű gabonaár-mozgásokat kívánja kordában tartani. Fazekas Sándor emlékeztetett: az idei terméskilátások biztatóak, az árpa betakarítása már a végéhez közeledik, a búza aratása is már néhány helyen megkezdődött az országban.

A miniszter elmondása szerint a gazdák egy részének nem áll rendelkezésére megfelelő tárolókapacitás. Ezért döntött a tárca a segítségnyújtásról, hogy ne a tábla széléről kelljen értékesíteniük a tárolóhely hiánya miatt a terményt. A nagyobb mozgástér, amelyet a mostani segítség biztosít, lehetőséget ad a gazdáknak, hogy a megtermett gabonát méltányos áron tudják értékesíteni - hangsúlyozta Fazekas Sándor.

Szabó Csaba, a TIG Nonprofit Kft. vezérigazgatója ismertette, hogy a Vidékfejlesztési Minisztérium tulajdonában álló cég a stratégiai késztelek tárolásával, biztosításával foglalkozik, egyik feladata a gabonafelvásárlás és -tárolás. Tartalékolnak búzát, kukoricát és más terményeket is.
Legutóbb a TIG egy 30 ezer tonnás gabonakészletet értékesített, így a vállalat most felajánlja a gazdáknak - a kisebb gazdálkodóknak -, hogy tőlük megvásárolt gabonával tölti fel a készleteit. A cég tárolókapacitásait pedig méltányos áron vehetik igénybe a termelők. Így nem kényszerül egyetlen gazda sem arra, hogy áron alul adja el a termést - tette hozzá a TIG vezetője. A cég hálózata lefedi az egész országot.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 20. 06:02