Történelmi felvásárlás készülődik a műtrágyapiacon

agrarszektor.hu
Nagy felvásárlás készülődik a műtrágyagyártók között, a német K+S bejelentette, hogy ajánlatot kapott kanadai szektortársától, a Potash Corp.-tól. Ez minden idők legnagyobb felvásárlása lehet az iparágban, ha megvalósul, de az ügyhöz közel álló források szerint elsőre vissza fogja utasítani a 7 milliárd eurós ajánlatot - írja a Portfolio.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Történelmi felvásárlás jöhet

Minden idők legnagyobb felvásárlása készülõdik a műtrágyagyártók között. A K+S közölte, hogy 7 milliárd eurós felvásárlási ajánlatot kapott kanadai szektortársától, a Potash Corp.-tól.

Most még a műtrágyát is el lehet adni milliárdokért

Mennyi az annyi?

Az ajánlat részvényenként 40 eurót jelent, ami a tegnapi záróárfolyamhoz képest 38%-os prémiumot jelent. Az ügyhöz közel álló források szerint azonban a cég ezt túl alacsonynak találja, ezért vissza fogja utasítani elsőre. A K+S is megerősítette, hogy nem biztos még a megállapodás - írja a Reuters.

Ez nem az első alkalom, hogy a Potash megpróbálja felvásárolni a német műtrágyagyártót. Először 1997-ben próbálkozott vele, de akkor a német versenyhatóság nem engedélyezte az akvizíciót. Maga a Potash Corp. is volt már felvásárlási célpont. 2010-ben a BHP Billiton bányatársaság ellenséges felvásárlással próbálkozott. 39 milliárd dollárt fizetett volna érte, de a kanadai szabályozó hatóságok megakadályozták.

Most még a műtrágyát is el lehet adni milliárdokért

Ezért kell a felvásárlás...

A Potash keresi most a növekedési lehetőségeket. Az elmúlt években a műtrágyapiac némileg túlkínálatossá vált és eközben a Potash piaci részesedést veszített. Az ipari szereplők kapacitásokat bővítettek és erős verseny kezdõdött, miután a nagy fehérorosz műtrágyacéget feldarabolták 2013-ban.

Most még a műtrágyát is el lehet adni milliárdokért

Most még a műtrágyát is el lehet adni milliárdokért

A Potashnál épp most ért véget egy terjeszkedési program, így felszabadul egy kis pénz a cégnél, amit felvásárlásra költhet. Egyébként meg jóval a teljes kapacitás alatt működik most a cég a műtrágyaárak esése miatt.

Kilőtt az áfolyam
Ahogy arra számítani lehetett az ajánlat alapján, nagy emelkedéssel kezdte a K+S a mai kereskedést, a papírok 35%-os plusszal indították a napot.

Most még a műtrágyát is el lehet adni milliárdokért

Árazás
A felvásárlási árral számolva valamivel magasabb árazási szint adódik a K+S részvényeire, mint a hosszú távú átlag, de nem kiugró, így ez alapján nem lehet azt mondani, hogy drága lenne a felvásárlás. Viszont érthető, ha a K+S nagyobb prémiumra vágyik.

Most még a műtrágyát is el lehet adni milliárdokért

A szektor szereplőihez képest azonban nem lóg ki a sorból a K+S a 14-szeres 2015-ös előretekintő P/E rátával. Bár a növekedési kilátásokat tekintve inkább a szektor gyengébbik feléhez tartozik a 10%-os várt éves átlagos EPS-dinamikájával 2014 és 2016 között, vannak jóval magasabb profitnövekedési kilátásokkal kecsegtető cégek is a szektorban.

Most még a műtrágyát is el lehet adni milliárdokért

 

Most még a műtrágyát is el lehet adni milliárdokért

 

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 23. 13:31