Tovább hízik a ChemChina: a vegyipari cég a világ legnagyobbja lehet

agrarszektor.hu
Kína legnagyobb állami tulajdonú vállalatainak ellenőrzéséért felelős kormányhivatala tavaly júliusban jelentette be, hogy a ChemChina elnöke, Ren Jianxin nyugdíjba vonul, és a Sinochem Group elnöke, Ning Gaoning veszi át a vegyipari cég irányítását. Azóta világossá vált, hogy a China National Chemical Corp. (ChemChina) és a Sinochem összefonódása sínen van. A kínai kormány célja ezzel az, hogy csökkentse az állami tulajdonban lévő, részben adóssághalommal küzdő óriásvállalatok számát az országban - adta hírül az agribusinessglobal.com.

Már csak néhány nap és jön az Agrárium 2024 konferencia | március 19., Kecskemét - Ne hagyja ki!

A résztvevők 15% kedvezménnyel regisztrálhatnak két új májusi agrár konferenciánkra, az AgroFood 2024 és AgroFuture 2024 konferenciára!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Az új óriásvállalat hamarosan felülmúlja a DowDuPont-t, és évi több mint 110 milliárd dolláros bevételével a világ legnagyobb vegyipari csoportjává válhat. Ezzel további átrendeződés megy végbe a növényvédőszer-gyártók piacán, amit olyan események fémjeleznek, mint a Syngenta ChemChina általi felvásárlása, a Dow és DuPont egyesülése, a Bayer által megszerzett Monsanto vagy legutóbb az  Arysta LifeScience UPL általi bekebelezése. 2015-ben még úgy látszott, hogy az amerikai Monsantónak esélye lehet a svájci Syngentáért folytatott versenyben, de később kiderült, hogy az európai cég inkább a szabadabb mozgástérrel kecsegtető kínai kérőt választja. A Monsanto azóta elesett a harcban, és a német Bayeré lett.

EZ IS ÉRDEKELHET

A kínai cég azonban hamarosan minden európai vállalatot felülmúlhat. A ChemChina ma már nemcsak a Synegnta, hanem az ADAMA tulajdonosának is mondhatja magát, csak e két cég megszerzésével 12,5 milliárd dollár értékű üzleti tevékenységgel bővülhetett az agrokemikáliák piacán. A legutóbbi éves jelentés alapján a ChemChina-Sinochem együttes árbevétele bőven megfelel a német BASF-ének.


A helyzet azonban Kínában sem rózsás. A környezetvédelmi ellenőrzések és felülvizsgálatok miatt egy sor vegyianyag termelése veszélybe került - és nemcsak itt. Szűkül a kínálat az epoxikonazol, a fluroxipir, a prokloraz, a metribuzin, a metamitron és a lambda-cihalotrin terén, ahogy a gombaölő azol hatóanyagcsoport képviselőiből is. Az áremelkedés jelentős, amit az európai növényvédőszer-gyártók is megéreznek a bőrükön, hiszen számos alapanyagot Ázsiából importálnak. Megindult a helyezkedés az új beszerzési forrásokért, ám a kínálati oldal egyre kevesebb szereplőt tartalmaz. Ez tovább fokozza az integrációs folyamatot, mivel a nagyvállalatok az alapanyagbeszerzési és az értékesítési oldalon is biztos hídfőállásokat akarnak kiépíteni.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?