Trump gondolkodóba esett, megéri-e beáldozni a mezőgazdaságot egy ipari vitában

Agrárszektor
Eseménytelenül telt el a november közepe, holott korábban erre az időpontra ígérte Trump az európai autóipart sújtó büntetővámokat. Európai szelíden viselte az acél- és alumíniumipart sújtó büntetőintézkedéseket, és szó nélkül tűrte az október 18-án kirótt magasabb vámtételeket is, amelyek mezőgazdaságot is érintették. Azt azonban világossá tette, hogy az autóipart nem érheti bántódás, különben hasonló büntető akciókba kezd, ami az amerikai agráriumnak is fájni fog. Úgy tűnik, Donald Trump egy pillanatra gondolkodóba esett.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Európa nem bízik abban, hogy ez a szélcsend tartós lehet, és készül arra, hogy mégiscsak kitör Amerikával a vámháború. Trump bármely pillanatban úgy dönthet, hogy újabb büntetővámokat vet ki az európai termékekre. A handelsblatt.com  "fagyosnak" írja le a nemzetközi kapcsolatokat a felek között, ami leginkább egy állóháborúra emlékeztet. A brüsszeli eurokraták idegesen figyelik, mikor twittel valami olyasmit Donald Trump, amitől elszabadul a pokol.

Az Európa és Amerika közötti kereskedelmi feszültség akkor kezdődött, amikor Donald Trump 2018 márciusában bejelentette, hogy  25 százalékos védővámot vet ki az országba belépő acéltermékekre, és 10 százalékosat az alumíniumra, amit Európa csaknem egy éves késéssel szintén az acélra kivetett védővámmal viszonzott.

Ezt még a magyarországi mezőgazdasági beruházások is megérezték, hiszen a kertészeti és állattartó telepi korszerűsítés nyertes pályázatait megvalósító termelőknek szükségük lett volna acélidomokra az épülő csarnokokhoz, üvegházakhoz.
EZ IS ÉRDEKELHET

2018 nyarán az amerikai elnök már belengette, hogy a személygépkocsik behozatalát terhelő 2,5 százalékos vámot 20 százalékra emeli, de ez nem valósult meg. Európa ugyanis egyrészt megígérte, hogy teljesen eltörli az autóipart sújtó vámokat, ha Amerika is így tesz, másrészt nagy autóipari beruházások kezdődtek az USA-ban. A Volkswagen Tennessee államban indított egy projektet 800 millió dollár értékben, melynek keretében 1000 új munkahelyet is teremtenek. Az elektromos autók gyártása 2022-ben indulhat el ebben a gyárban. De a BMW és a Mercedes is új beruházásokba kezdett az USA-ban. Ezzel máris tompítani lehetett Trump hazai munkahelyeket és ipart védő kirohanásait. Ezután autóügyben sokáig csend honolt.

EZ IS ÉRDEKELHET

Kipattant viszont az Airbus repülőgépgyár tiltott támogatása miatti vita, amely végül - a WTO jóváhagyásával - egy egészen más iparág büntetését is hozta. Idén október 18-án léptek életbe azok a 10 és 25 százalékos pótvámok, amelyekkel elsősorban a legfejlettebb iparral rendelkező országokat célozta meg az amerikai elnök: Franciaországot, Németországot, Spanyolországot és az Egyesült Királyságot. Sajnos a repülőgép és más tömegcikkek mellett fontos agrártermékek is szerepelnek a

7,5 milliárd dolláros vámértéket képviselő listán, mint a francia borok, a német sajtok, az olasz parmezán, a spanyol olívaolaj, vagy az ír vaj.

Európa válaszlépésként bejelentette, hogy hasonló értékben kíván büntetővámokat alkalmazni az USA-ból érkező termékekre, de a WTO ezt jóváhagyó döntésére vélhetően csak 2020 elején kerül sor. Az unió eddigi ellenintézkedései 2,6 milliárd euró vámértéket öleltek fel, a WTO jóváhagyását követően pedig újabb 3,6 milliárd euró értékben indíthat a közösség válaszcsapást. Közben csendben elmúlt egy határidő, amelyet korábban szabott Donald Trump: eredetileg idén november 14-től léptette volna életbe az európai autóipart sújtó extravámokat.

Európa azonban világossá tette: eddig csak szelíden reagált az acél és alumínium korlátozott forgalmára és nem hatódott meg a parmezán értékesítési nehézségeitől sem, de a német autóipart már nem engedi. A potenciális válaszcsapásban részesülő termékek között az amerikai agrárium termékei is szerepelnek.

Az USA számára Európa jelenti a legfontosabb exportpiacot, és miután 2018 óta Kínával is vámháborúban áll, az EU-ba irányított át olyan fontos termékeket, mint a szója. A szójáról Európa nem is tudna lemondani, a kukoricára kivetett kulcsokat azonban emelni tudja (amellett, hogy pólókat, motorkerékpárokat és egyebeket is büntet). A konfliktus azonban senkinek sem jó. A handelsblatt.com oldalán egy amerikai Nobel-díjas közgazdász, Robert Shiller arra int, hogy már csak az újabb vámok lehetősége is iparágakat képes megrengetni, ami gazdasági recesszióhoz vezet. Más sem hiányozna a recessziótól épp csak egy hajszálnyira álló Németországnak, mint az autók alapos megvámolása. Egy ilyen helyzeten semmit nem javítanának az uniós viszontvámok.

EZ IS ÉRDEKELHET

Az unió ezért eddig inkább kisebb gesztusokkal igyekszik tompítnai a feszültséget. Idén agusztusban beleegyezett, hogy a hormonmentesen felnevelt amerikai marhák húsa beléphet az unió területére, hét év alatt fokozatosan 35 ezer tonnára növelve a beérkező menyiséget. A Spiegel Online azonban éppen a napokban mutatott rá, hogy az uniós gesztusok nem tudják elterelni Trump figyelmét arról a tényről, hogy Európa kereskedelmi többlete az utóbbi időben tovább nőtt az USA-val szemben. Az év első kilenc hónapjában 115 milliárd euróval nagyobb értékben szállított ki Európa árut az USA-ba, mint amennyit onnan behozott. Ez az Eurostat adatai szerint 13 százalékos növekedés egy év alatt.

Hogy mégsem ment bele Trump a feszültség további fokozásába, annak oka éppen saját vidéki szavazóbázisa, amelyik most már nagyon szenved a tavaly óta tartó, kifejezetten az agráriumot sújtó, Kínával vívott vámháborútól.

Az amerikai kormányzat ugyan dollármilliárdokat költ a farmerek jövedelemkisésének kompenzálására, de tekintve a jövő évi elnökválasztásokat, nem valószínű, hogy bevállal egy kétfrontos kereskedelmi háborút. Óvatosságra kell hogy intse Európát azonban az a tény, hogy Kína az országban dúló sertéspestis miatt (is) egyre kevésbé tudja tartani a frontvonalat, ezért a büntetővámok leépítését helyezte kilátásba, illetve újabb, korábban száműzött termékek előtt nyitotta meg a piacát. Ha az USA térdre tudja kényszeríteni a keleti óriást, akkor ne legyenek illuzióink afelől, hogy Európa következik. Amennyiben Trump marad az elnök.

EZ IS ÉRDEKELHET
Jön az év vége kihagyhatatlan agrárrendezvénye, a kétnapos siófoki Agrárszektor Konferencia! A december 4-5-i esemény egyedülálló módon foglalja össze és mutatja be az agrárgazdaság legnagyobb érdeklődésre számot tartó, legaktuálisabb témáit az államigazgatási szféra és az üzleti élet csúcsvezetőinek részvételével. A konferencián elhangzó információk segítséget nyújtanak abban, hogy az agrárium szereplői megalapozott gazdasági döntéseket hozhassanak, és még sikeresebbé tehessék gazdálkodásukat, üzleti tevékenységeiket. Regisztráljon most a december 4-5-i siófoki Agrárszektor Konferenciára!
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?