Új megújulóenergia-átvételi rendszer: már dolgoznak rajta!

agrarszektor.hu
Az állam mintegy 20-30 milliárd forintot spórol a kötelező áramátvétel rendszerének átalakításán - mondta Bencsik János, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium klíma- és energiaügyi államtitkára a Gazdasági Rádiónak.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A kötelező áramátvételi tarifarendszer átalakításának része, hogy 2030-ig az áramtermelésben 15-20 százalék lesz megújuló energia, a hőellátásban viszont elérhető a 40-45 százalék is. Eredetileg a megújuló energiák támogatása volt a cél, csak időközben a gázüzemű erőművek is bekéredzkedtek a rendszerbe, plusz a rossz hatékonyságú biomassza felhasználás is rontotta az energiahatékonysági szempontokat, miközben az állami támogatás nem jutott el a fogyasztókig.

Júliustól a földgáz alapú energiatermelőknél megszűnik a kötelező átvétel a megemelt áron. A még meg nem térült beruházásoknál az állam ugyanakkor júliustól is vállalja az áram átvételét. A rendszert továbbra is az áramtarifákon keresztül tartják fenn, de az eddigieknél 20-30 milliárd forinttal kevesebb pénzből.

Közben az új megújulóenergia-átvételi rendszeren is dolgoznak, mely szerint a 10 megawattnál nagyobb teljesítményű, erdei tűzifát elégető biomasszaerőműveket nem lehet létrehozni, kivétel, ha lakossági hőt állít elő az adott erőmű, mert akkor 20 megawatt a teljesítmény határa. 20 megawatt fölött mezőgazdasági mellékterméket kell felhasználni ahhoz, hogy támogatást kapjanak.

Európai uniós kötelezettség, hogy az üzemanyagokba 10 százalékban megújuló energiát keverjenek 2020-ig. A kormány ugyanakkor nem szeretné azt, ha 2-3 multinacionális cég látná el az országot, hanem helyette hazai kis- és középvállalkozások létesítenének üzemeket, amelyek részben mezőgazdasági melléktermékeket használnának fel, és a felhasználás is idehaza történne, többnyire a városi tömegközlekedésben.

Egy-két évtizeden belül ugyanakkor oly mértékben beszűkül az élelmiszerellátáshoz szükséges földterület mennyisége, hogy az Magyarországon is veszélyezteti az ellátását. Ráadásul a bioüzemanyag előállításához is energiát használnak fel.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?