Újabb front nyílt a nemzetközi napelem-harcban

agrarszektor.hu
Még soha nem volt ennyire kiélezett a helyzet a túlkínálattal sújtott nemzetközi napkollektor piacon, az európai az amerikai és a kínai gyártók minden adódó alkalommal egymásnak feszülnek, amikor csak a piacvesztés minimális esélye is fennáll.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A fordulatosnak nem, elkeseredettnek azonban minden további nélkül nevezhető történet legújabb fejezeteként ezúttal az USA terjesztett be hivatalos panaszt a Kereskedelmi Világszervezethez (WTO) India napenergia programjának egyes pontjai ellen. A szubkontinens jelenleg a világ egyik potenciálisan legnagyobb piacát jelenti a napenergia területén, így valamelyest érthető, miért szúrja az amerikai gyártók szemét a fejlesztési program hazai alkatrészek felhasználását előíró kitétele. Rossz hír Indiának, hogy hasonló helyzetben már született elmarasztaló ítélet Kanadával szemben, azonban azóta is rengeteg vita dúl arról, hogy valamekkora teret mindenképp hagyni kell a nemzeti támogatási programok számára is. Mindenesetre az USA nincs egyedül kifogásaival, számos kritika érte az indiai korlátozást az Európai Unió és Japán részéről is.

Mindemellett továbbra is folyik az a kínai vizsgálat, melyet a kormány az amerikai vámokra válaszul indított. Mint ismeretes, novemberben zárult le az az antidömping vizsgálat, melyet az amerikai gyártók nyomására kezdeményezett az USA, s melynek során megállapítást nyert: a kínai gyártók állami támogatásaiknak köszönhetően olcsóbban értékesítik napelemeiket az amerikai piacon, mint amennyi azok gyártási költsége, illetve mint amilyen áron azt belföldön teszik. A következmény az importált kínai napcellákra kivetett vámok, illetve a már említett kínai vizsgálat lettek. Utóbbi annak kiderítésére indult, nem árulják-e termékeiket áron alul a kínai piacon a szilikontermelők, melyek többségükben nem meglepő módon amerikai, európai és dél-koreai illetőségűek.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?