Újabb kanyarokat vesz a gabonák ára

agrarszektor.hu
A két fontos gabonaféle ára egy irányban szokott mozogni, hiszen részben helyettesíthetőek egymással. A búzáé elindult felfelé, de a kukoricáén még nem látunk emelkedést, sőt, éppen ellenkezőleg. De mint tudjuk, aratáskor a leggyorsabban a jó termésről szóló hírek terjednek. Előbb-utóbb itt is új deal születik.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Magyarországon az Agrárminisztérium (AM) tájékoztatása alapján 952 ezer hektárról 5 millió tonna búzát arattak a gazdák. dén ősszel pedig egy picivel több, 995 ezer hektáron kerülhet a földbe a mag. A chicagói árutőzsdén (CME/CBOT) a búza fronthavi jegyzése 175-183 dollár/tonna között hullámzott szeptember 23. és október 4. között - áll a NAIK AKI piaci elemzésében. A párizsi árutőzsdén (Euronext/MATIF) a termény legközelebbi lejáratra szóló jegyzése 176 euró/tonnáig erősödött ugyanekkor. Magyarországon a fizikai piacon az egy évvel korábbinál 4 százalékkal alacsonyabb, átlagosan 50,5 ezer forint/tonna áfa és szállítási költség nélküli termelői áron forgott az étkezési búza szeptember utolsó hetében a NAIK AKI PÁIR adatai szerint. A takarmánybúza termelői ára 46 ezer forint/tonna (-15 százalék) volt ugyanekkor.

Az IGC szakértői a világ kukoricatermését 1099 millió tonnára becsülik a 2019/2020. gazdasági évre, ami 3 százalékkal lenne kevesebb a folyó szezon kibocsátásánál. Ez a volumen 40 millió tonnával múlná alul az előre jelzett felhasználást, így 12 százalékkal kevesebb termény maradhat a tárolókban a szezon végére. A világ első számú kukoricatermelőjénél, az Amerikai Egyesült Államokban az egy évvel korábbinál 4 százalékkal kevesebb, 350,5 millió tonna lehet az idei kukoricatermés (USDA). Az Európai Unióban a Tallage elemzői a 2018. évinél 3 százalékkal több, 63,3 millió tonna kukoricatermést helyeztek kilátásba. Romániában 4 százalékkal 13,1 millió tonnára, Franciaországban 1 százalékkal 12,38 millió tonnára nőhet a termelés.

Magyarországon az AM tájékoztatása szerint a közel 983 ezer hektár előirányzott terület 3 százalékán végeztek a betakarítással a gazdák szeptember 18-ig. A chicagói árutőzsdén 151-154 dollár/tonna között mozgott a kukorica 2019. decemberi jegyzése október első napjaiban. A párizsi árutőzsdén 165 euró/tonnáért (2019. novemberi lejárat) jegyezték a terményt ugyanekkor. A NAIK AKI PÁIR adatai szerint a magyarországi fizikai piacon az egy évvel korábbinál 7 százalékkal alacsonyabb, átlagosan 41,7 ezer forint/tonna termelői áron cserélt gazdát a takarmánykukorica szeptember negyedik hetében.

Jön az év vége kihagyhatatlan agrárrendezvénye, a kétnapos siófoki Agrárszektor Konferencia! A december 4-5-i esemény egyedülálló módon foglalja össze és mutatja be az agrárgazdaság legnagyobb érdeklődésre számot tartó, legaktuálisabb témáit. Regisztráljon most!
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?