2022. augusztus 14. vasárnap Marcell

Hírek - Piac

Újabb lépés a bioüzemanyagok felé

Az utóbbi időben számos nagy olajcég – BP, Shell, Chevron, Valero - is meglehetősen aktívvá vált a második generációs, elsősorban cellulóz alapú etanol gyártási projektekben, azonban egyelőre még senki nem gyárt tömeges mennyiséget.
 
 

Az USA energiatörvénye eredeti célkitűzése szerint 2010-re 379 millió liter, 2022-re pedig 60 milliárd liter elsősorban cellulóz alapú üzemanyag termelésére lenne szükség. A Környezetvédelmi Ügynökség (EPA) azonban már a tavalyi évre a 24 millió literre csökkentette a célt, jelenleg ugyanis nem áll rendelkezésre megfelelő üzemi kapacitás a célérték teljesítéséhez.

Az üzemek jelenleg zömében igen kis kapacitású demonstrációs egységek, kivéve néhány 1-2 millió gallonos (3,8-7,6 millió liter) kapacitású projektet.

Csütörtökön a Mascoma, a lebanoni (USA) székhelyű vállalat jelentős előrelépésekről számolt be: az amerikai Valero olajfinomító vállalattal megállapodást kötöttek, miszerint a 2013-ban, Michiganben megépülő gyár teljes kibocsátását megveszi a finomító.

A Valero mintegy 50 millió dollárral száll be a gyár építésébe, mely összesen 350 millió dollárba kerül majd, de a General Motors is a befektetők között szerepel.

A gyár a tervek szerint fahulladékokból gyárt majd etanolt, és várhatóan az első, kereskedelmi mennyiséget előállítani képes üzem lesz. Rajta kívül három másik gyárban folyik majd a közeljövőben jelentősebb cellulóz alapú etanol gyártás, a többi üzem továbbra sem rendelkezik megfelelő kapacitással.

A Szövetségi Mezőgazdasági Minisztérium Gazdasági Kutatószolgálata (USDA Economic Research Service – ERS) 2010-ben készített egy tanulmányt az új típusú – cellulóz alapú etanol, biodízel, alga alapú – bioüzemanyagok előállításának helyzetéről és jövőbeni kilátásairól.

Az ERS szerint a cellulóz alapú üzemek elterjedésének elsősorban 4 akadálya van: a magas termelési és beruházási költségek, a demonstrációs fázisban a pénzügyi források biztosítása, az alapanyag beszerzésének megszervezése, valamint az etanol bekeverési felsőhatár.

Az USDA 2007-es adatai szerint a kukorica alapú etanol előállítási költsége gallononként 1,65 dollár, a cellulóz alapú etanolé 2,65 dollár volt. Komoly bizonytalansági tényező azonban az alapanyag ára. Egyes kutatások szerint 40-45 $/tonna körüli termelői ár mellett jövedelmező a cellulóz alapú etanolgyártás, azonban a szállítási költségek gyakran 3-4-szer meghaladják a kukorica szállítási költségét.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Agrárszektor Konferencia 2022

  Az év legkiemelkedőbb agráreseménye a hazai szereplőknek!

  Sustainable World 2022

  Ismét jön a fenntarthatósági konferencia szeptember 6-án!