Ukrajna a prémium csirketermékek piacán nyomul

agrarszektor.hu2020. március 25. 10:00

Az ukrán csirkehústermelés 2020-ban is tovább növekszik az USDA elemzői szerint, épp csak a bővülés üteme csökken valamelyest. Az ország immár a világ hetedik legnagyobb csirkehúsexportőre, és a prémium termékek piacán nyomul.

Az Európai Unió a négyéves ukrán "trükközés" után 2019 végén újratárgyalta az országgal a szabadkereskedelmi egyezmény keretében behozható baromfitermékek körét és mennyiségét. A régi és az új kvótaszabályozás tükrében így alakult eddig a beérkező ukrán csirkehúsexport Európában. A teljes behozott mennyiség idén már nem lépheti át a 90 ezer tonnát.

Az új szabályozásnak köszönhetően az ukrán behozatal csökkenni fog 2020-ben Európába, és az ország inkább a Közel-Keletre és Észak-Afrikára koncentál majd. A madárinfluenza náluk is megjelent, de az elemzők nem gondolják, hogy ennek számottevő hatása lesz a termelésre.

Az ukrán termelést egyetlen termelő uralja, a Myronivsky HleboProduct (MHP), amely a teljes előállítás több mint 70 százalékáért felel. A vállalat egy jelentős bővítési programot fejezett be (több mint egymilliárd dollár értékben), ami 2019-ben a termelés és az export jelentős növekedéséhez vezetett. Az MHP termelése 2019-ben 13 százalékkal 670 ezer tonnára bővült. Ennek eredményeként Ukrajna lett a világ hetedik legnagyobb csirkehúsexportőre.

Az USDA becslései szerint az ukrán baromfiágazat tovább fog növekedni 2020-ban, bár a korábbinál lassabb ütemben, "csak" 7-8 százalékkal. Ennek oka, hogy az ipar valószínűleg a meglévő létesítmények hatékonyságának növelésére tesz majd lépéseket. Az új termelőkapacitások szinte teljes egészében a Közel-Kelet, a szovjet utódállamok és Észak-Afrika piacait célozzák. Ukrajna továbbra is nagy importőr marad a csirkebelsőségek piacán, vagyis

míg kifelé prémium csirkedarabokat és egész csirkét visz, addig befelé olcsó belsőségeket hoz - gyakorlatilag a teljes mennyiséget Európából.
Címkék:
eu, ukrajna, import, export, kvóta, csirke, kivitel, csirkehús, behozatal,