2019. december 7. szombat Ambrus

Hírek - Piac

Vámháború? Kínával nem lehet kibabrálni!

Kína szójaigényének alig 14 százalékát képes hazai forrásból fedezni. Eddig a 95 millió tonnás importmennyiségből az USA biztosított 28-36 millió tonnát. A Donald Trump elnök által hirdetett kereskedelmi háború következményei azonban nem Kínát, hanem az USA-t hozták nagyobb zavarba.
 
 

Kína szójaigényét döntően importból fedezi. Az USA-val folytatott kereskedelmi háborúja egyéb beszerzési források felé tereli az országot, ennek eredménye, hogy 2018/19-es gazdasági évben egymillió tonnával kevesebb szója behozatalára van kilátás az amerikai mezőgazdasági minisztérium (USDA) szerint. Ez elhanyagolható mennyiség az import teljes, 94 millió tonnás volumene mellett. Eközben Kína olajosmagigénye folyamatosan nő, közelíti a 160 millió tonnát, hiszen az ezekre épülő állatitermék-előállításban is növekszik a kibocsájtás. A trend ellenére a szója takarmányozási célú felhasználása egymillió tonnával csökkenni fog.

Kína a világ legnagyobb sertéstartója és -fogyasztója

A csökkenő szójaimport hatásait Kína egyéb olajosmagok behozatalával mérsékli, illetve belső termelését fokozza. Az összes olajosmagtermelés 59 millió tonnára emelkedhet 2018/19-ben, de ezen belül a szójatermelés még mindig csak 15 millió tonnát tehet ki. Ez azt jelenti, hogy az ország a szójaszükségletének szűk 14 százalékát képes saját forrásból fedezni. Repcéből a hazai termelés alig marad el a szója mögött: 14 millió tonna. Mindkét növényen túltesz a mogyoró, amiből csaknem 18 millió tonna áll az ország rendelkezésére, és csaknem 9 millió tonna gyapotmag is keletkezik. A teljes olajosmagimport 100 millió tonna körül alakul majd, ez 96 százalékban szóját jelent, a maradékot javarészt a repce behozatala teszi ki.

Jön az év egyik legnagyobb agráreseménye! Agrárszektor Konferencia november 28-29-én. Az agrárium legforróbb témái két napban. Gazdák, agrár- és élelmiszeripari vállalkozók, döntéshozók, szakpolitikusok egy helyen és időben, csak a siófoki Agrárszektor Konferencián!

Bár összességében alig csökken az import szója mennyisége, Kína olajosmagbeszerzési forrásai alaposan átalakulnak a kereskedelmi háború következtében. Az amerikai farmerek nemcsak a szója terén veszítenek el több millió tonnás behozatali lehetőséget, de az etanolgyártás fehérjedús melléktermékét, a DDGS-t sem exportálhatják a megszokott, több százezer tonnás mennyiségben.

Enni kell! A fehérjeforrást előbb növényekből kell biztosítani
A kereskedelmi háború fő nyertesei Brazília, Argentína, Kanada, Oroszország, Ukrajna, India, Indonézia és Szudán lehetnek

- mindegyik rendelkezik olyan olajosmag-felesleggel, amelyre Kína igényt tarthat, legyen ez szója, repce, napraforgó, gyapotmag, pálmafa vagy mogyoró. Kína egyes országokkal szemben nulla százalékos importtarifát kezdett el alkalmazni a szójadara behozatalára (pl. India), de ennél ügyesebb megoldásokat is kifundált:

mezőgazdasági vállalkozásokban szerez érdekeltséget, és földeket vásárol vagy bérel szerte a világban.

Oroszországban csak a szójabab termelésére szánt kínai területet 1 millió hektárra bővítik jövőre. A távol-keleti ország egyébként Afrikában is terjeszkedik (Etiópiában, Kamerunban, Ugandában), Ausztráliában szintén nagy területek állnak az ellenőrzése alatt, és Amerikát sem hagyta ki a célpontok közül (Kuba, Mexikó).

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.

  A szakértő szemével

  Támogató:

  Agrárszektor Konferencia 2019

  Most még kedvezményes áron >>

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu