2018. szeptember 24. hétfő Gellért, Mercédesz

Hírek - Piac

Vigyázat: arzénos rizs a polcainkon!

Arzénnal szennyezett rizst, illetve puffasztott rizstermékeket talált a Tudatos Vásárlók Egyesülete Magyarországon. A szennyezőanyag "csak" súrolta az európai uniós határértéket - közölte az egyesület az MTI-vel. Arzén az összes vizsgált termékben jelen volt, míg a higany, a kadmium és az ólom ritkábban fordult elő.
 
 
Feliratkozom az Agrárszektor hírlevélre
 Elmúltam 16 éves
 Az adatvédelmi tájékoztatót elolvastam, megértettem, és hozzájárulok ahhoz, hogy megadott adataimat a szolgáltató mint adatkezelő a szabályzatban foglaltaknak megfelelően kezelje.

A közlemény szerint a Tudatos Vásárlók Egyesülete szupermarketben, illetve bioboltban kapható 23 különböző rizst és 10 féle puffasztott rizst vizsgáltatott meg laboratóriumban. Kiemelték, hogy a Goodfood Bio puffasztott rizsszelet tengeri sóval elnevezésű terméknél az arzénszennyezettség megközelítette a kilogrammonkénti 0,3 milligrammos határértéket, valamint, hogy a Tesco Rice Cakes (Natur puffasztott rizsszelet) esetében is az átlagnál magasabb arzén- és a kadmium-szennyezettséget mutattak ki a vizsgálatok. Utóbbi szennyezőanyagok az unió által megszabott határérték felét érték el.

A higany a tesztelt termékek többségében nem volt jelen, ólmot csak a minták negyedében találtak, a kadmiumot viszont a legtöbb termékből kimutatták, arzént pedig mindegyik tartalmazott.

 

Az Olaszországból származó Riso scotti "A" minőségű hosszúszemű rizsnél és a Goodfood Bio puffasztott rizsszeletnél az arzén mennyisége megközelítette az európai uniós határértéket. Az egyesület ezért kikérte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakvéleményét a termékekről. A Nébih álláspontja szerint a két terméknél még magas rizsfogyasztás esetén sem tekinthető az arzén szervezetre gyakorolt káros hatása kiemelkedőnek. Az egyesület vizsgálatában a puffasztott rizsek közül a Hamlet és a DmBio terméke bizonyult a legjobbnak, mivel mindkettőnél alacsony volt az arzén- és kadmium-szennyezettség, higanyt és ólmot pedig egyáltalán nem mutattak ki bennük.


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA

  A szakértő szemével

  Hollósi Dávid
  igazgató
  Takarék Agrár Igazgatóság
  Támogató:

  Adja fel hirdetését gyorsan, ingyenesen!

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu