2022. május 20. péntek Bernát, Felícia

Hírek - Piac

Világméretű áregyeztetést sürget Oroszország a búza piacán - Itt a Gabona-OPEC?

Oroszország akkor is sokkolni tudja a nemzetközi búzapiacot, ha leállítja a gabona kivetélét, és akkor is, ha megindítja a hajókat. A világ elsőszámú búzexportőre most azt mondja, a legnagyobb gabonakibocsátóknak egyeztetniük kellene egymással az árakról és mennyiségekről.
 
 

Oroszország új módszert keres a gabonakivitel korlátozására az ország exportálható többletének függvényében „bizonyos piaci feltételek mellett” – mondta Dimitrij Patrusev, a mezőgazdasági miniszter a Kommerszant című újságnak. Amint a Reuters emlékeztetett rá, 2010-ben – a rossz termés után – Oroszország sokkolta a világpiacot a gabona kivitelének teljes tilalmával. Öt évvel később nem hivatalos beavatkozásokkal korlátozta az exportot, ami megnehezítette a kereskedők számára a határidős szerződéseik teljesítését. Amióta a világ legnagyobb búzaexportőre lett, az ország kevésbé drámai eszközöket használ a kivitel befolyásolására, mint például az exportvám, amely jelenleg nulla, de a kormány szükség esetén bármikor felemelheti.

A mezőgazdasági minisztérium prioritása a hazai piac igényei és az ország élelmezésbiztonsága – mondta Patrusev a Kommerszantnak.

Nem engedhetjük, hogy a hazai gabonaárak jelentősen csökkenjenek vagy emelkedjenek, vagy hogy a belpiacon kevés legyen az állattenyésztők vagy a malomipar rendelkezésére álló gabona.

Mivel piacgazdaságban élünk, bizonyos körülmények között az exportőreink mindent exportálni akarnak, de természetesen ezt nem engedhetjük meg.” A kidolgozás alatt álló új mechanizmus megalapozná a gabonakivitel korlátozását, de csak akkor aktiválódna, ha erre feltétlenül szükség van – mondta a miniszter, aki támogatja Alekszej Gordejev miniszterelnök-helyettes ötletét egy globális gabonaszervezet létrehozására a Kőolaj-exportáló Országok Szervezete (OPEC) mintájára. A Gordejev által felvetett „Gabona-OPEC” célja a gabonapiac stabilitásának biztosítása, az árpolitika összehangolása és a világ éhségproblémáinak megoldása lenne. A

szervezet tagja lehet többek között Oroszország, az Európai Unió, az Egyesült Államok, Kanada és Argentína.

„Úgy gondolom, hogy a kulcsfontosságú gabonatermelő országoknak tárgyalniuk kell, és nagyobb figyelmet kell fordítaniuk a gabonafélék piacának stabilitása terén folytatott együttműködésre, az árazási politika kialakítására” – jelentette ki Patrusev. A kérdés „egyértelműen további munkát igényel, például a Nemzetközi Gabonatanács következő ülésén” – tette hozzá.

Forrás: blog.syngenta.hu

Címlapfotó: shutterstock

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Sustainable World 2022

  Fenntarthatósági konferencia szeptember 6-án a jövő vállalataiért!

  Portfolio Digital Transformation 2022

  Lépéskényszerben a vállalatok: aki nem digitalizál, csúnyán le fog maradni!

  Hitelezés 2022

  Május 17-én együtt a hazai hitelpiaci szereplők! Offline + Online is!