Világméretű áregyeztetést sürget Oroszország a búza piacán - Itt a Gabona-OPEC?

Világméretű áregyeztetést sürget Oroszország a búza piacán - Itt a Gabona-OPEC?

agrarszektor.hu
Oroszország akkor is sokkolni tudja a nemzetközi búzapiacot, ha leállítja a gabona kivetélét, és akkor is, ha megindítja a hajókat. A világ elsőszámú búzexportőre most azt mondja, a legnagyobb gabonakibocsátóknak egyeztetniük kellene egymással az árakról és mennyiségekről.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Oroszország új módszert keres a gabonakivitel korlátozására az ország exportálható többletének függvényében "bizonyos piaci feltételek mellett" - mondta Dimitrij Patrusev, a mezőgazdasági miniszter a Kommerszant című újságnak. Amint a Reuters emlékeztetett rá, 2010-ben - a rossz termés után - Oroszország sokkolta a világpiacot a gabona kivitelének teljes tilalmával. Öt évvel később nem hivatalos beavatkozásokkal korlátozta az exportot, ami megnehezítette a kereskedők számára a határidős szerződéseik teljesítését. Amióta a világ legnagyobb búzaexportőre lett, az ország kevésbé drámai eszközöket használ a kivitel befolyásolására, mint például az exportvám, amely jelenleg nulla, de a kormány szükség esetén bármikor felemelheti.

A mezőgazdasági minisztérium prioritása a hazai piac igényei és az ország élelmezésbiztonsága - mondta Patrusev a Kommerszantnak.

Nem engedhetjük, hogy a hazai gabonaárak jelentősen csökkenjenek vagy emelkedjenek, vagy hogy a belpiacon kevés legyen az állattenyésztők vagy a malomipar rendelkezésére álló gabona.

Mivel piacgazdaságban élünk, bizonyos körülmények között az exportőreink mindent exportálni akarnak, de természetesen ezt nem engedhetjük meg." A kidolgozás alatt álló új mechanizmus megalapozná a gabonakivitel korlátozását, de csak akkor aktiválódna, ha erre feltétlenül szükség van - mondta a miniszter, aki támogatja Alekszej Gordejev miniszterelnök-helyettes ötletét egy globális gabonaszervezet létrehozására a Kőolaj-exportáló Országok Szervezete (OPEC) mintájára. A Gordejev által felvetett "Gabona-OPEC" célja a gabonapiac stabilitásának biztosítása, az árpolitika összehangolása és a világ éhségproblémáinak megoldása lenne. A

szervezet tagja lehet többek között Oroszország, az Európai Unió, az Egyesült Államok, Kanada és Argentína.

"Úgy gondolom, hogy a kulcsfontosságú gabonatermelő országoknak tárgyalniuk kell, és nagyobb figyelmet kell fordítaniuk a gabonafélék piacának stabilitása terén folytatott együttműködésre, az árazási politika kialakítására" - jelentette ki Patrusev. A kérdés "egyértelműen további munkát igényel, például a Nemzetközi Gabonatanács következő ülésén" - tette hozzá.

Forrás: blog.syngenta.hu

Címlapfotó: shutterstock

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?