2020. március 30. hétfő Zalán

Hírek - Piac

Zöldgazdaság fejlesztés: egyszerűsítik az engedélyezési eljárásokat

Az első félév végére befejezik a megújuló energiaforrások kiaknázásához szükséges engedélyezési eljárás egyszerűsítését és ezzel párhuzamosan folyik azoknak az energiahatékonysági csomagoknak az összeállítása is, amelyek finanszírozását a tőkepiacokról tervezi Magyarország - mondta Olajos Péter, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium helyettes államtitkára az MTI-nek.
 
 

A zöldgazdaság fejlesztéséért és a klímapolitikáért felelős helyettes államtitkár szerint a jelenlegi mintegy 50 féle engedélyt 10 körülire szeretnék csökkenteni, hogy a megújuló energiaforrások kiaknázásába történő befektetés versenyképes legyen legalább régiós szinten. Olajos Péter emlékeztetett arra, hogy a Megújuló Energia Hasznosítási Cselekvési Terv 2020-ig 14,65 százalékban határozza meg a megújuló energia arányát a felhasznált primer energiából és a becslések szerint ehhez mintegy 1.500 milliárd forint beruházás szükséges.

A cselekvési terv része az energiahatékonyság- és takarékosság ösztönzése is. Az erre fordítható korábbi pénzügyi források, az operatív programok napjainkra kimerültek, ezért szükséges a tőkepiacokhoz fordulni. Mint magyarázatként hozzáfűzte, a nemzetközi pénzintézetek, a befektetési bankok és a különböző alapok nyitottak az ilyen beruházások finanszírozására, ha azok megfelelő méretűek. "Ezért különböző befektetési csomagokat készítünk elő, és ezekről várhatóan már a nyáron tárgyalásokat kezdünk a piaci szereplőkkel" - mondta Olajos Péter. Példaként a 260 fürdő és a meglévő 71 kórház energetikai korszerűsítését említette egy-egy csomagként. Ez a két terület ugyanis nagyságrendileg mintegy 100-100 milliárd forint beruházást jelentene, ami már eléri a befektetési bankok, alapok, nemzetközi pénzintézetek "ingerküszöbét".

A helyettes államtitkár szólt arról is, hogy a megújuló energetikába közvetlenül európai uniós források bevonását is tervezik. Ennek egyik példájaként említette, hogy várhatóan február elején döntenek arról a három projektről, amit a magyar kormány támogat az Európai Uniónak az innovatív és alternatív energia technológiákra kiírt NER300-as pályázatán. Ezen a pályázaton az EU maradék 300 millió egységnyi szén-dioxid kvótájának eladásából befolyó összeget osztják szét. Jelenleg a kvóta ára 14 euró körül van egységenként - jegyezte meg Olajos Péter.

Az energiahatékonyság és -takarékosság terén 2011 első felében kidolgozzák a 2020-ig tartó stratégiát. A korábban a parlament által jóváhagyott - 2008-2016-ra szóló - stratégiát az Európai Unió újraíratja - mondta Olajos Péter. Hozzáfűzte: új elemek is belekerülnek, amire példaként az EU épületenergetikai direktíváját említette. Olajos Péter közölte, az év második felében ebben a témakörben is egyszerűsítik az engedélyezési eljárásokat.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.

  A szakértő szemével

  Támogató:
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu