Nincs mit tenni, itt az új szabályozás: nagy változások várnak a magyar gazdákra

agrarszektor.hu2023. május 16. 12:12

Megjelent a KAP Nemzeti Irányító Hatóságának 4/2023 (V.12.) közleménye az AÖP-ben felhasználható mikrobiológiai készítmények, kondicionálók és biológiai ágensek engedélyokirat szerinti alkalmazásának szabályairól. A közlemény amely itt elérhető, egyértelmű iránymutatást ad arra vonatkozóan, hogy az egyes vállalásoknál milyen módon, dózisban kell kijuttatni az egyes készítményeket.

Az engedélyokiratok sok esetben egyetlen konkrét dózis helyett kijuttatható dózis-tartományokat határoznak meg - minimum és maximum értékekkel -, akár felhasználási növénykultúránként eltérőeket. Ugyanígy a kezelések száma is változhat az engedélyokiratban rögzített értékek között. Gyakori, hogy az engedélyokirat szóhasználatában az „ajánlott” kifejezés jelenik meg; akár a dózis, akár a kezelések száma tekintetében. Ezek a dózisok és kezelésszámok azonban ugyanolyan kötelező paramétereknek tekintendők az AÖP gyakorlatainak teljesítése keretében, mint bármely más szabály.

A 15/2023. (IV.19.) AM rendelet

  • 14.§ (2) bekezdésének c) pontja,
  • 15.§ (2) bekezdésének c) pontja,
  • 27.§ (2) bekezdésének c) pontja,
  • 28.§ (2) bekezdésének c) pontja, valamint
  • 29.§ (2) bekezdésének c) pontja egyaránt rögzíti, az egyes készítmények kijuttatása kizárólag akkor fogadható el az adott AÖP gyakorlat teljesítéseként, ha azt minden tekintetben az engedélyokiratnak megfelelően használták fel - írja a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK).
Címkék:
növénytermesztés, engedély, szabály, növény, növénykultúra, felhasználás, készítmény, paraméter,