Kiderült: ez történhet itthon, ha nem hosszabbodik meg a gabonaimport-tilalom

agrarszektor.hu2023. augusztus 24. 11:19

Magyarország nem ért egyet az Európai Bizottsággal abban, hogy nem kívánja meghosszabbítani az ukrán gabona behozatalára vonatkozó szeptember 15-ig tartó tilalmat - közölte a csütörtök délelőtti Kormányinfót Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter. Ezért a kormány kezdeményezi, hogy Brüsszel hosszabbítsa meg a tilalmat, amíg a tengeri, vízi szállítmányozást helyre nem tudják állítani. Ha ezt nem teszi meg a Bizottság, akkor újra országos importkorlátozást vezethetnek be itthon.

A csütörtöki Kormányinfón Gulyás Gergely kiemelte, komoly vita zajlik az ukrán gabonára vonatkozó importtilalomról a kormány és az Európai Bizottság között. Azzal ugyanis, hogy tavaly ellehetetlenült az ukrán gabona tengeri, vízi szállítmányozása, a szárazföldi utakon rengeteg termény áramlott be hazánkba. Míg eddig átlagosan évi 40-50 ezer tonna gabona és olajos növény jött be Magyarországra, 2022-ben ez már elérte a 2,5 millió tonnát, 2023-ban pedig évente akár 3 millió olcsó, rosszabb minőségű gabona ömölhetne be a piacokra.

Gulyás Gergely elmondta, Magyarország indítványozza, hogy az Európai Unió hosszabbítsa meg az ukrán gabonaimport-tilalmat szeptember 16-től. Abban az esetben, ha ez nem következik be, újra országos importkorlátozást vezethetnek be.

 

Címkék:
gabona, ukrajna, import, európai-unió, korlátozás, szállítmány, importtilalom, olajos-növény, gulyás-gergely, szállítmányozás,