Akvapónia egy debreceni kiskertben - zöldségek és halak otthon, olcsón, vegyszermentesen

agrarszektor.hu
Meglepő megoldásra lelt egy csapókerti fiatalember, amikor is a nyári esőzések miatt bekövetkező gombafertőzések ellen keresett ellenszert zöldségei számára, és rábukkant a nálunk kevéssé ismert akvapóniára.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Ez a módszer nem más, mint az intenzív tartályos haltenyésztés (akvakultúra) és a föld nélküli növénytermesztés (hidropónia) egyesítése, egyfajta napfénnyel fűtött passzív üvegház.

"A hidropóniában a növényeket föld nélkül, vízben nevelik, az összes szükséges tápanyagot műtrágyával viszik be a vízbe. A nagyáruházak zöldségei a sár nélküli gyökerekkel mind innen származnak, tehát működőképes a dolog. Viszont a több száz köbméter vizet időnként cserélni kell, a leengedett vizet külön kezelni is kell, mielőtt a környezetbe visszaengedhető. Az akvakultúra is egyre terjed a tengeri halászat visszaszorulásával. Az intenzív halászatok is rendszeres vízcserével működnek a megfelelő vízminőség megőrzése érdekében, sőt a tartályok vizét gyakran fűteni is kell."

 


Az akvapóniával viszont a felesleges költségek megszűnnek: "a halak ürülékét tartalmazó víz az ammóniát nitráttá alakító baktériumoknak köszönhetően a növények számára fontos tápanyaggal telítődik. A haltartály tehát odakerül a kavicságy mellé, és a belőle érkező víz öntözi a növények kavicságyát. Utóbbiak szépen növekednek tőle, ráadásul megtisztítják a vizet. A növényektől visszaforgatott víz így a halak számára kiváló minőségű és oxigéndús lesz."


A 22 négyzetméteres üvegházban, melynek csupán a déli oldala van üvegből és a többi szigetelt, a napfényből érkező hő tárolását az északi falon elhelyezett vízzel teli hordókkal biztosítják. Az üvegházba bekerült egy haltartály 50 szivárványos pisztránggal, a vizet egy régi szivattyú mozgatja a növények alatt levő 30 centis kavicságyba, és vissza.

Szinte minden újrafelhasznált anyagból készült, gazdaságos, vegyszermentes, heti egy halétkezést biztosít, valamint fűszer-és gyógynövényeket, és sokféle zöldséget. Kapálni, locsolni, gyomlálni nem kell, a költségek javát a szivattyú adja, ami havi 3500 Ft, további kiadás pedig a haltáp. "Az ültetés csak annyi, hogy magot a kavicságy tetejére szórod, vagy ha palánta, akkor széthúzod a kavicsokat, és bedugod a palántot, visszahúzod a kavicsot és kész. Egyébként pedig reggelente munka előtt bejövök, beszórom a haltápot, megnézem, hogy mozog-e a szivattyú, és csókolom, másnap reggel jövök újra…"

 

Egyelőre nem sok helyen ismerik ezt a zsenális módszert, - bár Kína például kivételt képez - pedig "az egész rendszert a természet találta ki, sőt ez maga a természet, emiatt tökéletes" - írja a civishir.hu.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03