Alacsony felvásárlási árak sújtják a gazdákat

agrarszektor.hu
A hazai felvásárlási árak jelentősen elmaradnak a nemzetközi tőzsdék terményáraitól.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) Országos Növénytermesztési Osztályának vezetője szerint az eddigi adatok azt mutatják, hogy nem várható a korábban előrejelzettnél nagyobb kukoricatermés az országban. Egyes területeken a csapadékos időjárás nehezíti a növény betakarítását, így fennáll a veszélye annak, hogy a prognosztizált 6,7 millió tonnát sem éri majd el az idei termésmennyiség. Ott, ahol a betakarítási munkálatok elhúzódnak, az őszi kalászosok vetése sem halad a kellő ütemben - hangsúlyozta Domján Gergely.

A termények alacsony felvásárlási ára komoly problémát jelent a hazai növénytermesztőknek. A búza tonnánkénti ára a nemzetközi tőzsdéken és néhány európai országban meghaladja a 190 eurót (56 400 Ft-ot). Ettől a hazai árak jelentősen elmaradnak, holott a kiváló minőségű magyar kenyérgabonát a külföldi országok épp a puha búza javítása céljából importálják - mondta a NAK Növénytermesztési Osztályának vezetője.

Az átlagosnál nagyobb bolgár, szerb, román és ukrán termésmennyiségre hivatkozva a felvásárlók a tavalyinál 40 %-kal alacsonyabb árat kínálnak a napraforgóért Magyarországon. Domján Gergely szerint ugyanakkor hazánkban garantáltan nem génmódosított (GM) napraforgót termesztenek, és az alkalmazott növényvédő szerek is megfelelnek az uniós elvárásoknak - mindez a környező országok némelyikéről nem mondható el.

A NAK Növénytermesztési Osztályának vezetője úgy véli, a kiváló minőség, a GM-mentesség és a fokozott élelmiszerbiztonság nem tükröződik a hazai felvásárlási árakban, pedig ez komoly érdeke lenne a termelőknek.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03