Bukhatnak a spekulánsok - Ránk zúdulhat az ukrán gabona

agrarszektor.hu
Több mint 1,5 millió tonnára ad vámmentességet Brüsszel.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Összesen 900 ezer tonna búza, 400 ezer tonna kukorica és 250 ezer tonna árpa behozatalára kaphat még áprilisban vámmentes uniós kontingenst Ukrajna. Az olcsó gabona egy része biztosan Magyarországon landol majd, így azzal a veszéllyel fenyeget, hogy letöri a sokak szerint túlzottan magas, jelenlegi belföldi árakat. A változások hátrányosan érinthetik a tavalyi termésen "ülő" gazdálkodókat, de előnyösek lehetnek a malmok, a takarmány-feldolgozók és az állattartók számára.

Elsősorban segítő gesztusként, illetve a kétoldalú szabadkereskedelem irányába tett első jelentős lépésként adhat Brüsszel rövid időn belül vámmentes gabona-behozatali kontingenseket Ukrajnának. Az Európai Bizottság javaslatát - amely a gabona mellett más mezőgazdasági termékekre is kiterjed -a napokban hagyja jóvá az Európai Parlament, a tényleges rendelettervezetet pedig a jelenlegi menetrend szerint várhatóan április 8-án véglegesíti az illetékes brüsszeli irányító bizottság. Ezt követően a rendelkezések április 22-én jelenhetnek meg az unió hivatalos lapjában, majd pedig - szemben a korábbi hírekben szereplő, július elsejei időponttal - azonnal hatályba is léphetnek. A vámmentes gabonakontingensekről szóló engedélyeket október 31-ig lehet majd kihasználni.

Az intézkedések Ukrajnának ahhoz hasonló státust teremtenek, mintha uniós csatlakozási tárgyalásokat folytatna, illetve aláírta volna a társult tagságról szóló szerződést - vélik hazai gabonapiaci szakértők. Brüsszel búzából 900 ezer tonna, kukoricából 400 ezer tonna, árpából pedig 250 ezer tonna vámmentes kontingenst nyit az Ukrajnából származó árukra.

Az EU-ba ukrán gabonát eddig kedvezményes vámmal lehetett importálni, amely ma közönséges búza esetében tonnánként 12 eurót tesz ki a 95 eurós normál vám helyett. Brüsszel a behozatali kedvezmények szempontjából a búzánál külön kontingensekkel mostanáig csak az USA-t és Kanadát nevesítette, míg Ukrajnát az összes többi harmadik ország közé sorolta.

A jelenlegi szezonban a kedvezményes, jórészt még kihasználatlan uniós búzaimport-kontingens 3,112 millió tonnát tesz ki, amelyből 572 ezer tonnát az USA, 38 ezer tonnát Kanada, mintegy 2,5 milliót pedig a többi harmadik ország használhat ki. A változtatással a búzaimportban Ukrajna is nevesített kontingenssel szerepel majd azzal a különbséggel, hogy a vámtétel a meghatározott mennyiségre nulla lesz. (Árpánál az uniós normál vám most tonnánként 93 euró, a kedvezményes pedig 14-17 euró között lehet. Kukorica esetében az EU pillanatnyilag nem alkalmaz behozatali vámokat, de e helyzet a piaci folyamatok függvényében változhat, így a "nulla vámos" ukrán státus védettséget jelenthet az esetleges későbbi vámemelésekkel szemben).

 

Bár a vámmentessé váló tételek nem jelentősek a teljes uniós gabonatermeléshez és -felhasználáshoz képest, szakértők szerint regionálisan komolyabb piaci hatást is kifejthetnek, mivel az ukrán gabona "induló ára" alacsonyabb a térségbeli uniós árszinteknél, így a magyar gabonaáraknál is. Az olcsóbb ukrán termények távolabbi tagállamokba - így például Olaszországba - is eljuthatnak, de a közelség miatt biztosra vehető, hogy a magyar piacon is megjelennek majd.

A vámmentes ukrán gabona egyes vélemények szerint alkalmas lehet arra, hogy megingassa vagy akár le is törje a jelenlegi magyar árakat, amelyek magasabbak annál, mint amekkorák a térségbeli árviszonyoknak, illetve a mértékadó francia gabonatőzsde (MATIF) ármozgásainak megfelelnének. A mai hazai búzaár tonnánként 55-60 ezer, a kukoricáé 50 ezer forint felett mozog, miközben még jelentős tavalyi készletek találhatók a raktárakban. Az elmúlt évi össztermés búzából 5,1 millió, kukoricából 6,7 millió tonna lett, így az exportárualap mindkét terményből elérte a 2-3 millió tonnát, amelynek jelentős része még nem hagyta el az országot.

A meglévő készletek azonban nem igazán jutnak a piacra, mivel a termelők többnyire még nem kívánják értékesíteni gabonájukat, hanem kivárnak az eladásokkal és egyelőre inkább raktározzák terményeiket. A gazdálkodók anyagi helyzete az uniós területalapú támogatások és az utóbbi évek kedvező árviszonyai miatt stabil, így nincsenek eladási kényszerben.

A további áremelkedésre spekuláló gazdák szempontjából ugyanakkor egyáltalán nem jó hír, hogy az egyébként is olcsóbb ukrán gabona Brüsszeltől vámmentességet kap. Az uniós döntés előnyös lehet viszont a malmok számára, amelyek ma gyilkos "negatív árversenyre" kényszerülnek a lisztpiacon, miközben a búzát drágán vásárolják meg. Az importkontingensek kedvezhetnek a takarmánygyártóknak és az állattartóknak is, mivel az olcsóbb ukrán gabona, illetve a nyomában elinduló esetleges hazai ár-visszarendeződés visszafoghatja a piaci takarmányárakat is.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?