Dél-Amerikával ne kereskedjünk szabadon!

agrarszektor.hu
Egyes mezőgazdasági termékek komoly versenyhátrányba kerülhetnek a dél-amerikai exportáruval szemben.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter tegnap a közmédiában úgy fogalmazott: a magyar mezőgazdaság számára erős kockázattal járna, ha az unió szabadkereskedelmi megállapodást kötne a Mercosur-országokkal. (Brazília, Argentína, Paraguay és Uruguay közös piacán számunkra a brazilok mezőgazdasági termékei jelentik a legnagyobb kihívást, de az argentin export is rohamosan bővül a kereskedelmi korlátok ottani lazítása miatt - agrárszektor.hu)

Fazekas Sándor véleménye szerint Latin-Amerikából tömegáru kerülne az európai piacokra. Ez elsősorban a sertés-, a baromfi-, a méz-, a csemegekukorica- és a bio-üzemanyagtermelő vállalkozások számára jelentene konkurenciát. A szabadkereskedelmi megállapodás pont azokon a területeken okozná a legnagyobb gondot, amelyek az elmúlt években kaptak erőre - mondta a miniszter. (A versenyhátrány okai: az eltérő termelési előírások, az olcsó munkaerő és a kedvező klimatikus viszonyok - agrárszektor.hu.)

EZ IS ÉRDEKELHET
Az agrártárca vezetője ugyanakkor megjegyezte: bár a megállapodás az unió belső piacának is komoly kihívás lenne - a magyar állásponttal szemben -, van jónéhány tagállam, amely érdekelt a megállapodásban: azok az országok, amelyek döntően ipari termékeket akarnak Latin-Amerikába exportálni. (Ez a célzás elsősorban a német gépjárműiparra vonatkozik - agrárszektor.hu.) Fazekas Sándor reményei szerint a tárgyalások során a magyar álláspont mellé fölzárkóznak majd mások is. Mint mondta, ebben a kérdésben a tagállamok egyhangú döntése szükséges ahhoz, hogy a belső piacunkat megnyissuk.
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?