2017. június 24. szombat Iván

Hírek - Terménypiac

Fittyet hánynak a nagy hőségre a magyar árak

Bár összességében drágultak a gabonafélék júliusban, ez nem a búzának és a kukoricának, sokkal inkább az árpának, a rozsnak és tritikálénak volt köszönhető. A fő gabonafélék ára az idei év tendenciájához hasonlóan júliusban is csak kis mértéken változott.
 
 
Feliratkozom az agrárszektor.hu hírlevélre

A búza ára csökkent az elmúlt hónapban – áll a Magro.hu mezőgazdasági piactér összegzésében. Az aratás megkezdésére 49,5 ezer forintig mozgott vissza a malmi és 43,5 ezer forint lett a takarmánybúza áfa és szállítási költség nélküli átlagára. Országosan 5,2 millió tonna őszi búza termett idén, aminek mintegy 70 százaléka malmi minőségű. Korábban a kedvezőtlen időjárás miatt globálisan negatívan alakultak a terméskilátások és ezzel összefüggésben erősödő árakra számíthattunk, ám ez eddig nem igazolódott be.

A Magyarországon uralkodó hőség eddig nem gyakorolt hatást a kukorica hazai árára, így az továbbra is stabilan alakult, alig valamivel 40 ezer forint fölött állt. A betakarítás közeledése általában az árak csökkenését eredményezi, ezt ellensúlyozhatják most a nagy meleg miatti romló terméskilátások. A becslések szerint a tavalyi rekordnál lényegesen kevesebb kukoricát takarítanak majd be idén. Az említett okok miatt a kukorica árának további alakulása bizonytalan.


 

A címlapról ajánljuk

Adja fel hirdetését gyorsan, ingyenesen!

A szakértő szemével

Fórián Zoltán
vezető agrárszakértő
Takarékbank Agrár Központ

Itt keressen minket
© 2015. Agrárszektor.hu