Jövőre sem fenyeget minket éhínség

Major Katalin
Rekordtermés és zöldellő kilátások a globális búzapiacokon.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Az IGC (International Grains Council) legfrissebb jelentésében 4 millió tonnával felfelé korrigálta a 2013/2014 évi globális termésbecslését, ami azt jelenti, hogy még a korábbi várakozásoknál is jobb termésre számíthatunk. Eközben a Fekete-tenger és Argentína felől bizonytalan szelek fújdogálnak, ami némileg meglengette a kalászos árát. A vetési munkálatok azonban menetrendszerűen haladnak, ami alapvetően megnyugtatta a kedélyeket. A hazai piacon a szezon eleji drasztikus áresés után a nemzetközi trendeket követve enyhe korrekció indult el. Az exportárak kedvezően - 48 ezer forint/tonna körül - alakulnak, a hazai piacon azonban már úgy tűnik, hogy bezárták a gabonaraktárakat. Drasztikus árváltozásokra sem a tőzsdén, sem a fizikai piacon nem számít a nemzetközi szervezet.

Az IGC (International Grains Council, Nemzetközi Gabonatanács) legfrissebb jelentésében 4 millió tonnával felfelé korrigálta a 2013/2014 évi globális termésbecslését. A 696 millió tonnás mennyiség a tavalyi volumenhez képest 6%-os növekedést jelent, ami az elmúlt évekre visszatekintve is erős termésnek számít. A korrekció elsősorban a FÁK-országok termésvárakozásaira vonatkozó becslések javulásának tudható be. A korábbi becslésekhez képest a zárókészletek szintén valamivel magasabb szinteken állnak. Ugyanakkor az IGC a korábbi várakozásokhoz viszonyítva a felhasználói oldalon is emelkedésre számít, mind az élelmiszercélú, mind a takarmányozási, mind az ipari célú felhasználás esetében, így a kínálati nyomás ellenére komolyabb árcsökkenésre nem kell számtanunk.

A kiváló terméskilátások ellenére az utóbbi hetekben némi bizonytalanság is jelentkezik a piacon. Oroszországban intervenciós felvásárlások kezdődtek, amely jelentősen csökkentheti az egyik legnagyobb búzaexportőr ország exportárualapját. Ezzel egy időben Argentínában alacsonyabb termésvárakozásokra vonatkozó hírek reppentek fel (a dél-amerikai országban még zajlik a betakarítás). A legutóbbi becsléseket azóta visszakorrigálták, ami csak tovább fokozza a bizonytalanságot. Az ukrán exporttal kapcsolatban szintén ellentmondásos hírek érkeznek: bár kiváló az idei termés, logisztikai akadályok nehezítik a kivitelt. A fekete-tengeri országban a kukorica betakarítása is befejeződött, az egyes termények pedig azonos logisztikai kapacitásokért versengenek.

Az idei szezon elején az exportárak (a fizikai piac árszintjei) esetében a tavalyi árszintekhez képest drasztikus zuhanást tapasztalhattunk, ezt követően azonban szeptember elején enyhe korrekció kezdődött. Az elmúlt napokban némi visszafordulás tapasztalható, de trendfordulóról semmiképp nem beszélhetünk. A piac most várakozással tekint a holnapi USDA jelentésre, annál is inkább, mert a múlt havi jelentés kimaradt.

Az IGC előrejelzései szerint a következő három hónapban nagyobb árkilengésekre nem kell számítanunk, a szezon további részében az árakat az őszi vetések alakulása befolyásolja. A globális vetésterület akár 2%-kal is növekedhet a tavalyihoz képest, és a vetési munkálatok is jól alakulnak csaknem az összes meghatározó gabonaexportőr országban. Bár Európában a csapadékos időjárás - Dél-Európa kivételével - kissé lassította az őszi munkákat, a terméskilátások összességében itt is jónak mondhatók.

Alszik a hazai piac

Idén a tavalyi évhez képest jelentősen több - mintegy 5 millió tonna - búza termett Magyarországon. A felvásárlási árak a tavalyi évhez képest jelentősen alacsonyabban - 38.000-44.000 - forint/tonna környékéről indultak. Kínálati nyomás ennek ellenére nem alakult ki a piacon, a termelők nem voltak, és jelenleg sincsenek értékesítési kényszerben.

Az árváltozások követik a nemzetközi tendenciákat (a térségbeli, így a hazai piaci árakra is elsősorban a fekete-tengeri, illetve az európai árszinteket is meghatározó francia búza ára van erős befolyással), az elmúlt hetekben a hazai felvásárlási piacon is enyhe emelkedés figyelhető meg. A Gabonaszövetség tájékoztatása szerint a szeptember eleji 43 ezer Ft/tonna környékéről mára a (telephelyi) árak a 46-47 ezer Ft/tonna szintekre kúsztak fel.

"Az exportárak az elmúlt időszakban emelkedtek, jelenleg 47-48 ezer forint környékén alakulnak. A MATIF jegyzések a nyár eleji szintekre, 200 euró/tonna felé emelkedtek, a magyar exportárak pedig 170 euró/tonna körül ingadoznak" - mondja Otrok György, az IKR Agrár Kft. terménykereskedelmi üzletágvezetője. A betakarítás óta jelentős volt az exportvolumen, főként hagyományos exportpiacainkra (Olaszország, Ausztria), de az EU-n kívüli piacokra is indultak szállítmányok.

A hazai piacon jelenleg már nem sok üzletkötés van, a termelők kivárnak, és további áremelkedésre számítanak. A felhasználók jellemzően már rendelkeznek a szükséges készletekkel. A malomipar már bevásárolt, illetve a nyomott lisztárak miatt csak alacsonyabb árakon vásárolna, a termelők viszont nincsenek értékesítési nyomás alatt, így nem hajlandók elfogadni az alacsonyabb árakat. A belföldi takarmányozási célú felhasználás eközben a kukorica felé tolódott el, így ebből a szegmensből sem várható jelentős kereslet. Úgy tűnik tehát, hogy termelők idénre bezárták a búzatárolókat, és az idei évre befejezték az értékesítést.

Jelenleg a hazai piac is a vetési munkálatokra figyel. A NÉBIH jelentése szerint az őszi búza vetése hazánkban is jól halad, a vetési szándék 1.090.000 hektár, amelynek 90%-án már befejeződtek a vetési munkálatok. "Az időjárás kedvezett a vetési munkálatoknak, és az állomány szépen fejlődik, és remélhetőleg hamarosan téliesre fordul az időjárás és a hótakaró is megérkezik" - teszi hozzá Otrok György.

Hosszabb távú következtetéseket az árakra vonatkozóan még nem érdemes levonni, azonban hektikus árváltozásra, főként számottevő áremelkedésre itthon sem kell számítanunk. Az euró árfolyama azonban erős árbefolyásoló tényező, és egyben bizonytalanságot jelentő faktor, ennek megfelelően ingadozásokat még okozhat.


A búza 2013. decemberi kifutású határidős árfolyama

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?