Kongatják a vészharangot - Bruce Lee brutális lehet

agrarszektor.hu
Idén ismét számítani lehet az El Niño jelenség okozta szélsőséges időjárásra a Csendes-óceáni térségben, amely a nagy gabonatermő területeket is érinti. Jelenleg azonban a globális készletek csúcson vannak, miközben a növényi alapanyagú üzemanyagok gyártásának mérséklődésével a kukorica iránti kereslet is csökken, így rövidtávon nem indokolt az áremelkedés. Ezért nem érdemes nagyobb árumennyiségeket készletezni a későbbi áremelkedésre várva.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Idén ismét számítani lehet az El Niño megjelenésére, amikor az egyenlítői térség óceáni áramlásai megváltoznak, ennek hatására pedig egyes partszakaszokon hatalmas esőzések, míg Afrikában pusztító szárazság alakul ki. A Csendes-Óceán hőmérséklete helyenként már most 2,8 fokkal melegebb az átlagosnál, így az amerikai Óceán- és Légkörkutató Szervezet (NOAA) előrejelzése szerint idén az eddigi egyik legerősebb El Niñóra lehet számítani - ezért is kapta a Bruce Lee nevet. A jelenség a nagy gabonatermő területekre is komoly hatással lehet, amit jól mutat, hogy az eddigi legpusztítóbb, 97-98-as El Niño okozta időjárási katasztrófák és súlyos élelmiszerhiány több tízezrek halálát okozta.

 

Válaszokat akar a hazai agrárszektor legégetőbb kérdéseire? Kivételes kapcsolatépítési lehetőségeket keres az agráriumban és az élelmiszeriparban?
Jelentkezzen most a Portfolio kétnapos agrárkonferenciájára!
Agrárszektor 2015: két nap, 60 előadó, 700 résztvevő, és a magyar agrárszektor legforróbb témái

 

Ha fontos termőterületek esnek ki a művelés alól, az globális szinten is a készletek csökkenését okozza - véli Tresó István, a K&H agrárfejlesztési főosztályának vezetője a bank közleménye szerint. Egyelőre azonban túlzottnak tartja az aggodalmat, mivel a kedvező terméshozamoknak köszönhetően a gabonakészletek - elsősorban a búzánál és a kukoricánál - öt év átlagában a legmagasabb szinten vannak. Ezzel együtt a kereslet is csökkent, hiszen a tartósan alacsony kőolajár miatt a növényi alapú üzemanyagok előállítása pillanatnyilag nem nyereséges, ez pedig érezhetően visszaveti a kukorica iránti igényt.

A téli csapadékmennyiség és a vetések tavaszi állapota alapján jobban lehet majd látni, hogyan alakulnak a jövő évi készletek, egyelőre azonban rövidtávon semmiképpen nem indokolt komolyabb áremelkedés, hiszen a globális készletek gyakorlatilag a következő egy évre fel vannak töltve. Nem érdemes tehát nagyobb mennyiséget bekészletezni arra számítva, hogy később jóval drágábban lehet majd értékesíteni a termést - tanácsolja a szakember.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?