2017. november 21. kedd Olivér

Hírek - Terménypiac

Kongatják a vészharangot - Bruce Lee brutális lehet

Idén ismét számítani lehet az El Niño jelenség okozta szélsőséges időjárásra a Csendes-óceáni térségben, amely a nagy gabonatermő területeket is érinti. Jelenleg azonban a globális készletek csúcson vannak, miközben a növényi alapanyagú üzemanyagok gyártásának mérséklődésével a kukorica iránti kereslet is csökken, így rövidtávon nem indokolt az áremelkedés. Ezért nem érdemes nagyobb árumennyiségeket készletezni a későbbi áremelkedésre várva.
 
 
Feliratkozom az Agrárszektor hírlevélre

Idén ismét számítani lehet az El Niño megjelenésére, amikor az egyenlítői térség óceáni áramlásai megváltoznak, ennek hatására pedig egyes partszakaszokon hatalmas esőzések, míg Afrikában pusztító szárazság alakul ki. A Csendes-Óceán hőmérséklete helyenként már most 2,8 fokkal melegebb az átlagosnál, így az amerikai Óceán- és Légkörkutató Szervezet (NOAA) előrejelzése szerint idén az eddigi egyik legerősebb El Niñóra lehet számítani - ezért is kapta a Bruce Lee nevet. A jelenség a nagy gabonatermő területekre is komoly hatással lehet, amit jól mutat, hogy az eddigi legpusztítóbb, 97-98-as El Niño okozta időjárási katasztrófák és súlyos élelmiszerhiány több tízezrek halálát okozta.

 

Válaszokat akar a hazai agrárszektor legégetőbb kérdéseire? Kivételes kapcsolatépítési lehetőségeket keres az agráriumban és az élelmiszeriparban?
Jelentkezzen most a Portfolio kétnapos agrárkonferenciájára!
Agrárszektor 2015: két nap, 60 előadó, 700 résztvevő, és a magyar agrárszektor legforróbb témái

 

Ha fontos termőterületek esnek ki a művelés alól, az globális szinten is a készletek csökkenését okozza - véli Tresó István, a K&H agrárfejlesztési főosztályának vezetője a bank közleménye szerint. Egyelőre azonban túlzottnak tartja az aggodalmat, mivel a kedvező terméshozamoknak köszönhetően a gabonakészletek - elsősorban a búzánál és a kukoricánál - öt év átlagában a legmagasabb szinten vannak. Ezzel együtt a kereslet is csökkent, hiszen a tartósan alacsony kőolajár miatt a növényi alapú üzemanyagok előállítása pillanatnyilag nem nyereséges, ez pedig érezhetően visszaveti a kukorica iránti igényt.

A téli csapadékmennyiség és a vetések tavaszi állapota alapján jobban lehet majd látni, hogyan alakulnak a jövő évi készletek, egyelőre azonban rövidtávon semmiképpen nem indokolt komolyabb áremelkedés, hiszen a globális készletek gyakorlatilag a következő egy évre fel vannak töltve. Nem érdemes tehát nagyobb mennyiséget bekészletezni arra számítva, hogy később jóval drágábban lehet majd értékesíteni a termést - tanácsolja a szakember.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

Agrometeorológia

IDŐJÁRÁSA

A szakértő szemével

Hollósi Dávid
igazgató
Takarék Agrár Igazgatóság

Adja fel hirdetését gyorsan, ingyenesen!

Itt keressen minket
© 2017. Agrárszektor.hu