Még mindig van feljebb: soha nem termett ennyi búza a világon

agrarszektor.hu
A Nemzetközi Gabonatanács (International Grains Council, IGC) legfrissebb becslései szerint idén ismét rekordokat dönthet a világ gabonatermése. A nemzetközi szervezet szeptemberi jelentésében a globális gabona össztermésre vonatkozó várakozásait az előző havihoz képest 8 millió tonnával felfelé korrigálta, 1983 millió tonnára becsülve a világon összesen betakarított gabona mennyiségét. Az IGC a globális gabonakészletet jelenleg 429m tonnára teszi, amely 3 millió tonnával haladja meg az előző havi várakozásokat.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A legfrissebb adatok alapján tehát úgy tűnik, hogy az idei globális gabonatermés alig - mindössze 10 millió tonnával - maradhat el a tavalyi év rekordjától. A betakarított búza mennyisége minden eddigi csúcsot megdönthet. Bár a főbb gabonaexportőr országok közül Észak-Amerikában, Ausztráliában és Kelet-Ázsiában a korábbi várakozásoknál némileg alacsonyabb volumeneket valószínűsítenek, az európai és a fekete-tengeri térség kiváló termése bőven kompenzálja majd a kieső mennyiségeket.

Az Európai Unióban, Oroszországban és az Egyesült Államokban várt rendkívül jó termés a kukoricára vonatkozó termésvárakozásokat ugyancsak a tavalyi rekord közelébe repítheti. Az világ egyik legnagyobb fogyasztójának számító Kínában ugyanakkor a rendkívül aszályos időjárás miatt öt év óta először a termésmennyiség csökkenésére számítanak. A kukorica árfolyamára így is erős nyomás nehezedik, öt hónapos csökkenés után az IGC GOI kukorica alindexe négy éves mélypontra zuhant.

A nemzetközi szervezet várakozásai szerint ezzel párhuzamosan a globális gabonafelhasználás a tavalyi évhez képest 2%-os ütemben növekedhet. Ez elsősorban a kukoricafelhasználás növekedésének köszönhető, de emellett más takarmánynövények iránt is megnőhet a kereslet. Az idei szezonban több jelentős gabonaexportőr országban tapasztalható kedvezőtlen időjárás miatt növekszik a takarmánybúza-kínálat, ami erős versenyt támaszthat a tengerinek.

A kiváló amerikai és brazil termésnek köszönhetően a világ szójatermése is csúcsot dönthet, elérve a 310 millió tonnát, mintegy 10%-kal meghaladva a tavalyi termésmennyiségeket. A rizsre, illetve az olajosmagvakra vonatkozó várakozások ugyancsak nagyon kedvezőek, ami rendkívüli nyomást gyakorol a világpiaci árakra. Az IGC Grains and Oilseeds Index (GOI) mintegy 7%-ot esett előző havi értékéhez képest, elsősorban a kukorica és az olajosmag-árfolyamok mélyrepülésének köszönhetően.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03