2017. október 20. péntek Vendel

Hírek - Terménypiac

Megint jelöletlen lengyel krumpliszállítmányt buktattak le

Összesen 24 tonna jelöletlen burgonyát zárolt a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonság Hivatal (NÉBIH). A lefoglalt tételt, amelyet egy lengyel rendszámú kamionban találtak, az érintett vállalkozó a hatóság jelenlétében megsemmisíttette.
 
 
Feliratkozom az agrárszektor.hu hírlevélre

A burgonya lefoglalására a NAV Dél-budapesti Adó- és Vámigazgatóságának szervezésében tartott EKÁER ellenőrzésen került sor. A lengyel kamion átvizsgálásakor bebizonyosodott, hogy a necc hálós kiszerelésű, több raklapra zsugorfóliázott, mintegy 24 tonnás burgonya tétel teljesen jelöletlen. Sem a raklapokon, sem a zsákokon nem volt feltüntetve a termékre vonatkozó, nyomon követhetőséget biztosító azonosító jelölés. A bemutatott fuvarokmányon sem szerepelt semmilyen nyomon követésre szolgáló adat - derül ki a NÉBIH közleményéből.

A hatályos növény-egészségügyi előírások alapján minden étkezési burgonya szállítmánynak rendelkeznie kell nyilvántartási (regisztrációs) számmal. Emellett lengyel vető- és étkezési burgonya behozatala, európai uniós forgalmazása kizárólag akkor lehetséges, ha a szállítmány mellett úgynevezett CMS-igazolás is van. Az igazolással lehet bizonyítani, hogy a tételek mentesek a Lengyelországban elterjedt, gyűrűsrothadást okozó baktériumtól. A betegség jelentős gazdasági kárt okoz a burgonyatermesztésben, mivel nincs ellene védekezési lehetőség - közölte a hatóság.

A NÉBIH munkatársai a helyszínen elrendelték a jelöletlen burgonya tétel élelmiszer- és takarmánylánc-forgalomból való kivonását és zárolását. Az ügyfél – a hatóság jelenlétében –megsemmisíttette a terméket.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

Agrometeorológia

IDŐJÁRÁSA

A szakértő szemével

Hollósi Dávid
igazgató
Takarék Agrár Igazgatóság

Adja fel hirdetését gyorsan, ingyenesen!

Itt keressen minket
© 2017. Agrárszektor.hu