Megint jelöletlen lengyel krumpliszállítmányt buktattak le

agrarszektor.hu
Összesen 24 tonna jelöletlen burgonyát zárolt a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonság Hivatal (NÉBIH). A lefoglalt tételt, amelyet egy lengyel rendszámú kamionban találtak, az érintett vállalkozó a hatóság jelenlétében megsemmisíttette.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A burgonya lefoglalására a NAV Dél-budapesti Adó- és Vámigazgatóságának szervezésében tartott EKÁER ellenőrzésen került sor. A lengyel kamion átvizsgálásakor bebizonyosodott, hogy a necc hálós kiszerelésű, több raklapra zsugorfóliázott, mintegy 24 tonnás burgonya tétel teljesen jelöletlen. Sem a raklapokon, sem a zsákokon nem volt feltüntetve a termékre vonatkozó, nyomon követhetőséget biztosító azonosító jelölés. A bemutatott fuvarokmányon sem szerepelt semmilyen nyomon követésre szolgáló adat - derül ki a NÉBIH közleményéből.

A hatályos növény-egészségügyi előírások alapján minden étkezési burgonya szállítmánynak rendelkeznie kell nyilvántartási (regisztrációs) számmal. Emellett lengyel vető- és étkezési burgonya behozatala, európai uniós forgalmazása kizárólag akkor lehetséges, ha a szállítmány mellett úgynevezett CMS-igazolás is van. Az igazolással lehet bizonyítani, hogy a tételek mentesek a Lengyelországban elterjedt, gyűrűsrothadást okozó baktériumtól. A betegség jelentős gazdasági kárt okoz a burgonyatermesztésben, mivel nincs ellene védekezési lehetőség - közölte a hatóság.

A NÉBIH munkatársai a helyszínen elrendelték a jelöletlen burgonya tétel élelmiszer- és takarmánylánc-forgalomból való kivonását és zárolását. Az ügyfél - a hatóság jelenlétében -megsemmisíttette a terméket.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03