2018. január 19. péntek Sára, Márió

Hírek - Terménypiac

Nagyon veszélyes lehet a meleg tél a betárolt gabonákra

Kedvez a gabonakártevők elszaporodásának az évszakhoz képest változékony, meleg és párás idő. A kártevők így rövid idő alatt az egész betárolt termésben elterjedhetnek, rontva ezzel annak minőségét és megakadályozva a határidős szállításokat. A gázosítás segíthet, de jól kell megválasztani az időpontot, mert ha szermaradványok vannak az áruban, azt ugyanúgy visszautasíthatják, mintha kártevőkkel fertőzött lenne.
 
 
Feliratkozom az Agrárszektor hírlevélre

December első felének meleg, párás időjárása kedvez a raktári gabonakártevőknek - húzza alá közleményében a Concordia Közraktár Zrt. A felszaporodott rovarállomány pedig akár a teljes készlet minőségét is ronthatja. Ráadásul, ha egyszer felszaporodtak a kártevő rovarok, már hiába lesz újra hideg, a gabonában élő egyedek ettől már nem pusztulnak el.

A problémát elsősorban gázosítással lehet kezelni, amelynek időpontja meghatározó az áru minősége és értékesítése szempontjából. A raktári készleteket folyamatosan ellenőrizni kell, és időben elkezdeni a kezelést – hangsúlyozta Halmos Gábor, a Concordia Közraktár Zrt. vezérigazgatója.

Az árut az átvevők visszautasíthatják, ha élő kártevőt találnak a gabonában, de azért is, ha szermaradványt tartalmaz. Ha a tárolt gabona belső hőmérséklete hirtelen emelkedik, vagy ha a raktárból vett, átrostált mintában kártevőket találnak, azonnal lépni kell - hangsúlyozza a vállalat.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

Agrometeorológia

IDŐJÁRÁSA

A szakértő szemével

Hollósi Dávid
igazgató
Takarék Agrár Igazgatóság

Adja fel hirdetését gyorsan, ingyenesen!

Itt keressen minket
© 2017. Agrárszektor.hu